Тома Белев: Инвестициите не се бавят заради процедури по околната среда, а заради неспазване на закони


Големите инвестиции не се бавят заради процедури по околната среда, както често се твърди, а заради некачественото проектиране и неспазване на закони. Това мнение изрази пред БНР Тома Белев, съпредседател на политическа партия „Зелено движение“.

Белев коментира наложено президентското вето върху промените в Закона за инвестициите, чрез които се променят още три други закона и се пренебрегва оценката върху околната среда.

„Те са в нарушение на директивата за ОВОС и директивата за екологична оценка, но това явно не интересува вносителите. Те се опитват и да удължат трайността на стари решения по ОВОС, които са приемани в последните години… Всичко се прикрива с идеята проектите да се случват по-бързо. Но проблем с бързината няма“, твърди Белев. 

Той обърна внимание и на други промени, тъй като според него „измененията в Закона за околната среда не са най-опасните“. Тома Белев е най-загрижен от разпореждането със собствеността на публичните държавните предприятия. 

„В променения закон е записано, че по искане на инвеститор без търг и конкурс му се предоставя такава собственост. Ако е инвеститор от клас А, тя му се предоставя на данъчна оценка“, поясни той. 

По думите му става дума за големи подаръци под формата на държавни гори, земеделски земи и такива около големите инфраструктурни обекти, каквито са мини „Марица Изток“.  

Цялото интервю четете тук!