Тома Белев: Време е ГЕРБ и ДПС да бъдат поне 4 години в чиста опозиция. 

Време е партиите, които управляваха достатъчно дълго и докараха България до криза, да не участват в следващото управление. Време е ГЕРБ и ДПС да бъдат в чиста опозиция поне 4 години. Това мнение изказа в интервю за БНР Тома Белев, съпредседател на Зелено движение и кандидат за народен представител в 24 МИР – София и за представител в Европейския парламент. 

„Няма как да управляваме заедно с ГЕРБ и ДПС, това сме решили още през 2020 г. на Национално събрание“, припомни още Белев и не се ангажира да прогнозира бъдещата форма на управление, която би се сформирала след изборите. За съпредседателя на Зелено движение обаче изчистването и реабилитацията на Делян Пеевски и Бойко Борисов е само част от политическото говорене и в разговорите му с избирателите те показват своето реално отношение. „Това, че някой се опитва да се изплакне, не значи, че е изпран“. 

Това, че някой се опитва да се изплакне, не значи, че е изпран

Тома Белев

За Белев трябва да се обърне повече внимание на качеството на живот на хората. Той напомни, че в тазгодишния бюджет са предвидени 150 млн. лева за футболни игрища и само 10 млн. лева –за училищни спортни салони. А 20% от училищата в страната нямат спортни салони. И вместо да помислят за здравето на децата, сегашните депутати гласуваха 1 млрд. лева за Мини „Марица – Изток“. 30% от фините прахови частици в София идват от такива инсталации. И само народните представители на Зелено движение гласуваха против, напомни още Белев. 

Той цитира още една статистика, според която България е на последно място в цяла Европа по чистота на сладките води. Едва 52% от нашите води са чисти, докато в нормалните държави този дял е 80-85%. Реално източниците ни за питейна вода са замърсени с нитрати. 
Запитан за опазването на горите като приоритет, Белев гарантира, че Зелено движение има готови решения и че ако партията му влезе в парламента, Законът за горите ще бъде променен по начина, по който да спаси българските гори от преексплоатация. 

Според Белев след скандала с опита за промяна на позицията на България при гласуването в ООН на резолюция за Сребреница Димитър Главчев трябва да подаде оставка от трите си позиции – премиер, външен министър и председател на Сметната палата. За него това е задължително, след като не може да гарантира своята независимост, в която се заклел по Конституция.