Владислав Панев: България има достатъчно буфери да посрещне кризата

Владислав Панев в Алтернативата:

Много малка част от електроенергията на България се произвежда от природен газ, което е голямо предимство в момента. Защото независимо, че цената на тока расте, себестойността на българската продукция не. Което първо осигурява извънредни печалби за държавните износители, второ има достатъчно средства за компенсация на потребителите. И домакинства, и бизнес. Така че управляващите имаме ясен план и няма да допуснем обедняване.

Проблемът обаче е, че практически работим с един доставчик на газ, който заради войната става все по-несигурен. Това няма да остави българите на студено, защото алтернативи има. Но в един момент може да се окаже проблем за индустрията – торове, стъкларски заводи. Все пак планът е интерконектора с Гърция да бъде готов до средата на годината, което ще осигури алтернативи.

С други думи, България има достатъчно буфери да посрещне криза. И бюджетни (при висока инфлация – високи ДДС, както и резерви в капиталовите разходи), и в енергетиката. Страшно в икономиката няма, но трябва да действаме с още по-големи сили за диверсификация на доставките и източниците на енергия.

Цялото участие вижте тук: https://www.facebook.com/Alternativata/videos/636659494082111