Skip to content

Владислав Панев: Трябва да извлечем позитиви от няколкото кризи, така че да излезем от тях по-силни, ефективни и конкурентни

Владислав Панев в БНТ:

Трябва да извлечем позитиви от няколкото кризи, така че да излезем от тях по-силни, ефективни и конкурентни.

Диверсификацията на доставките на природен газ е задължителна и започваме с нея още това лято със завършването на интерконектора. Освен това обаче е нужно да отприщим потенциала от чиста енергия, особено когато има заявени проекти за 16 000 мегавата фотоволтаици. При това с пъти по-ниска себестойност от пазарната.

В парламента започнахме да облекчаваме административните процедури за това. Отделно съхранението на енергия е голямо предизвикателство. Батериите по плана за възстановяване е добре да се инсталират на пазарен, състезателен принцип, а не както реши държавата. Защото сме се нагледали на корупция и никаква ефективност на еврофондовете.

Не е случайно, че европрокуратурата подхвана именно злоупотреби с евросредства. Милиарди бяха пропилени от 2007 насам. И само ясните правила и състезателни процедури могат да променят това. Иначе пак ще създаваме монополисти в редица браншове, което няма да промени нищо.

Аварията на Чаира е сериозен проблем, който трябва да се разследва.

Цялото участие вижте тук: https://bit.ly/3tJhCFE