Владислав Панев: Важно е да решим дългосрочния проблем с доставките на газ като инвестираме в мощности за съхранение на енергията

Vladislav Panev в NOVA News:

Най-негативният сценарий е спирането на доставките на природен газ от Русия не само за България, но и за цяла Европа. Тогава може да бъде създаден сериозен дефицит и при нас проблемът е, че запасите в хранилището в Чирен са само около 22% от неговия капацитет. Обикновено толкова са към април, когато е края на отоплителния сезон и започва да се пълни. Заради топлите дни очаквам до часове то да започне да се пълни отсега. Така че евентуалния дефицит да бъде преодолян.

Имаме възможност за достъп до втечнен газ, но той може да се окаже недостатъчен, за да покрие всички нужди на българската промишленост. При конфликт между Украйна и Русия ще ни се наложи да преминем в друг режим на работа. Ако количествата газ не достигат, отоплението в София може да мине на мазут, тъй като това се е случвало преди години.

По-важно е да решим дългосрочния проблем с доставките като инвестираме в мощности за съхранение на енергията, така че вече да не зависим от един доставчик и една суровина. Напрежението на североизток сигурно ще продължи за години напред и опасността от спиране на доставките си остава. Затова трябва да си решим проблема веднъж завинаги.

Цялото участие вижте тук: https://bit.ly/3JAJsJh