Владислав Панев: Планът за възстановяване може да помогне за енергийната трансформация на България чрез създаването на инфраструктура

Vladislav Panev пред Говори сега:

“Доходите ще растат изпреварващо на инфлацията, заради огромния дефицит на пазара на труда. Логично е работодателите, чиято конкурентоспособност зависи от това да плащат минимални заплати на своите служители, да изпитат трудности от това. Но то целта ни е да привличаме инвестиции, така че доходите да растат бързо.

Планът за възстановяване може да помогне за енергийната трансформация на България чрез създаването на инфраструктура в далекопроводи, умни мрежи и зарядни станции за електромобили. Това може да е в основата на частни инвестиции за милиарди. Дотук проектите за фотоволтаици за над 10 хил. мегавата без никакви субсидии, просто защото за разлика от преди 10 години, когато себестойността на енергията от фотоволтаици беше с пъти по-висока от пазарната, сега е обратното – с пъти под пазарната. Така че работата ни в Парламента и енергийната комисия ще бъде да облекчим процедурите по свързване на малки фотоволтаици към мрежата, така че това да не става за една година, а за две седмици. За да може всеки да се включи в тази трансформация, а не само връзкари. Това би дало тласък на енергийната независимост на България и преобразуването на енергетиката и по-ниски цени на електроенергията в дългосрочен план.

Разликата между това правителство и тези на Борисов е, че те гледаха да усвояват количество без оглед на качеството, което винаги е вредно за една икономика, защото безплатните пари са най-безполезни по правило. Наша е задачата чрез Плана за възстановяване и другите европейски програми да изградим инфраструктурата, която да е подходяща за развитие на иновативен бизнес с висока добавена стойност, така че да догоним останалите европейски страни.”

Цялото участие вижте тук: https://bit.ly/3rZSoAv