Местни активисти и членове на Зелено движение във Велико Търново се включиха в протеста против строежа на завода на Румен Гайтански – Вълка

През изминалия ден местни активисти и членове на Зелено движение се включиха в протеста против строежа на завода за горене на отпадъци във великотърновското село Върбовка. Инвеститор е не кой да е, а Румен Гайтански – Вълка.

Събралите се няколкостотин граждани изразиха възмущението си от плана инсталацията да изгаря по 56 тона боклук на час, което поставя в риск здравето на хората и опазването на околната среда.

Според експерти, ако заводът бъде построен, ще се произвеждат огромни количества опасни отпадни продукти като дънни пепели, шлаки и утайки. Силно отровни и канцерогенни вещества като диоксини, фурани и тежки метали ще се натрупват в живите организми, почвата, на дъното на реките, ще влязат в хранителните вериги и в храната на хората.

Добрата новина е, че по време на протеста Общинският съвет на град Павликени прие декларация против мащабния проект. Той беше подкрепен от 17 общински съветници, а други двама гласуваха въздържали се.

Снимки: ЗА ПАВЛИКЕНИ