Зелено движение предлага директна финансова помощ за пчеларите  

По 50 лв. на кошер и на година да се изплащат от държавата на регистрирани пчелни семейства. Това предложение бе оповестено по време на среща на кандидат-депутатите на партията с пчелари, земеделци и избиратели в Пловдив. 

По програмата се предвижда да бъдат подпомагани регистрирани пчелни семейства при реализирана и декларирана продукция с годишно плащане в размер на 50 лв. на пчелно семейство за екосистемна услуга – опрашване.  

Подобна мярка предлагаме и за Европа чрез Европейската зелена партия – да се въведе такова плащане на всички европейски пчелари след промяна в регламента

Албена Симеонова

„Подобна мярка предлагаме и за Европа чрез Европейската зелена партия – да се въведе такова плащане на всички европейски пчелари след промяна в регламента“, каза по време на срещата Албена Симеонова, водач на листата в Пловдив и Плевен. 

Според представителите на Зелено движение въвеждането на една подобна мярка, за която като годишен бюджет биха били нужни около 21 млн. лв., ще доведе и до осветляването на сектора. От една страна ще намалее броят на нерегистрираните семейства, а от друга – ще се увеличат декларираните от пчеларите приходи от продажба на продукция.

Групата на зелените в Европа е тази, която предлага истинско законодателство, каза още Симеонова и напомни, че водачът на листата на партията за Европейския парламент Борислав Сандов е сред инициаторите на успешната кампания за забраната за употреба на неоникотиноидни пестициди, които доказано увреждат пчелите и дивите опрашители.

Намаляването с 50% до 2030 година на пестицидите, които увреждат пчелите, и спирането на прилагането на новите геномни техники, които доказано са ГМО, са два други основни проблема, върху които ще работи партията. 

Сред останалите приоритети е и въвеждането на зелените обществени поръчки в България.

За свой частичен успех Зелено движение отбелязва налагането на практиката поне 5% от продуктите в детските, учебните, социалните и лечебните заведения да бъдат биологични. 

„В момента имаме подкрепа те да се вдигнат на 10%, но окончателното решение ще бъде на Комисиите по здравеопазване и земеделие и съответните две ресорни министерства“, добави още Албена Симеонова. 

От партията настояват и за разработването на Национална програма за допълнителна квалификация и преквалификация на тютюнопроизводителите в пчелари. И това е логично – в по-голямата си част тютюнопроизводителите живеят в райони, неблагоприятни за друг вид земеделско производство, но изключително подходящи за пчеларство, в това число и за биологично пчеларство. В същото време производството на тютюн се ограничава на европейско ниво, а пчеларството генерира експортно ориентирана продукция, която е коренна противоположност на тютюневата – пчелният мед и пчелните продукти се асоциират от потребителите със здравословно хранене и начин на живот.