Петко Ковачев: Марица-изток има бъдеще на зелен енергиен комплекс

Всички наши обещания ще станат факт, защото не сме излъгали никога досега

Водачът на листата на Зелено движение в 27-и МИР Стара Загора участва в предизборен диспут в БНР Стара Загора.

„Зелено движение възкръсна от пепелта на едни сложни и невинаги изцяло почтени коалиции през последните години и със свежи сили влиза в битката за 50-о Народно събрание с номер 29 в бюлетината“, започна представянето си Петко Ковачев.

„За разлика от мнозина, които очакваха, че ще се фокусираме върху опазване на природата, ние представяме една много разнообразна програма, която покрива всички сектори.

Природата е естествената среда за живота на хората и затова нашата програма поставя грижата за природата и хората в естествена свързаност.

Разбира се, споделяме важните за България теми – Шенген, еврозоната, подкрепата за Украйна, съдебната реформа, здравеопазване, образование, успешното усвояване на европейските средства. Но също така настояваме, че има още теми, чиято важност трябва да бъде отчетена и не търпи отлагане“, уточни той.

„В сфери като енергетика, опазване на околната среда, туризъм, транспорт, логистика, регионално развитие държавата трябва не само да раздава на калпак, но и да се стимулира бизнесът да се включва в в енергийния преход, в бъдещата зелена и дигитална икономика“, каза Ковачев.

При нас социалното включване е по-широко развито от разговор за пенсиите.

То има четири направления:

– възобновяема енергия за всички;

– жилище за всички;

– здравословна храна за всички;

– водата като човешко право“, коментира той социалната тема във визията на Зелено движение.

„Една от първите ни задачи в парламента е да възстановим в цялост Закона за енергията от възобновяеми източници, който бе тежко орязан от последното Народно събрание. Малките енергийни производители бяха лишени от достъп до пазара, което е много разочароващо.

Ние ще освободим гражданите от корупцията и рекета на държавата, за да могат те лесно да монтират ВЕИ инсталации за собствено ползване и да се сдружават в енергийни общности.

Също така трябва да се отпуши спешно второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, където не са само енергийни средства, ами и пари за здравеопазване, например. И те са блокирани заради неприетата пътна карта за климатична неутралност с окончателни дати за затваряне на ТЕЦ-овете“, достигна Ковачев до най-горещата за региона тема.

„Както разбрах, в момента ТЕЦ Гълъбово не работи заради вибрации в една от турбините. ТЕЦ Марица-изток 3 няма да отвори повече никога. Така че Марица-изток има бъдеще на един зелен енергиен комплекс, в който хората ще работят с добри заплати и в добра околна среда“, заяви зеленият кандидат.

Всички наши обещания ще станат факт, защото не сме излъгали никога досега“, завърши Петко Ковачев.