Skip to content

Зорница Стратиева, депутат от групата на Демократична България и съпредседател на Зелено движение – Перник, споделя лично за домашното насилие:

„Жените сме важен фактор в живота на мъжете, както и обратното. Но само заедно можем да бъдем двигател за едно семейство и една връзка. Нормално е в семейството и връзката, освен разбиране и обич, понякога да има и спорове, и караници. Но когато тези караници, често пъти заради ревност или незначителни поводи, прерастнат в шамари, крясъци и бой, та дори се стигне до заплашване на живота на потърпевшия (в повечето случаи това е жена) – тогава семейната идилия става царство на жестокост и страх. А, там, където има жестокост и страх, доверието и любовта са си отишли завинаги. Въпреки това масово потърпевшите, вместо да говорят за това и да търсят подкрепа от близки или специалисти за справяне със ситуацията, мълчат, съсипват психиката си, преглъщат болезнено и продължават същия непоносим живот със същия опасен за тях човек.

Най-страшното нещо в подобни ситуации е да погледнеш очите на децата, свидетели на насилието. Как ще ги предпазиш? Нима това са родителите, които са им дали живот, които ги обичат, в които те вярват и намират опора? У много от тези деца се наблюдава чувството за вина, сякаш те са причината за домашното насилие.

Радвам се, че темата е в дневния ред на правителството. Знам, че е трудно хората да търсят външна подкрепа, но с тази инициатива много се надявам повече новини за загинали в резултат на домашно насилие да няма.“

Депутатите от Зелено движение Зорница Стратиева / Зорница за Перник и Vladislav Panev ще подкрепят законовите промени за превенция и борба с домашното насилие.