Владислав Панев: Необходими са спешни компенсации за бизнеса заради тока с цел да не затворят предприятия

Vladislav Panev в Bulgaria ON AIR:

Важно е компенсациите за цената на тока за бизнеса да бъдат обявени бързо и да започнат да бъдат изплащани. Защото става въпрос за десетки хиляди работни места и за доверието в държавата, което не е на много високо ниво от десетилетия. А ако затвориш бизнеса си какво като после можеш да бъдеш компенсиран, след като не си и харчил ток.

Компенсациите за тока за бизнеса – 75% от горницата над 185 лева за мегаватчас, но максимум 250 лева за мегаватчас. Тоест, ще се покрива три четвърти от поскъпването, в случай, че пазарната цена остане над 518 лева. За по-екстремни цени, каквито сме виждали въпросът засега стои, но според мен има натрупани средства в бюджета (от ДДС), във фонд Сигурност на енергийната система и в енергийните дружества.

Компенсациите за битовите потребители на газ – половината от поскъпването на цените след 1 юли и за целия зимен период (1 декември 2021-31 март 2022).

Мораториума ще бъде отменен след промените в състава на КЕВР, защото правителството няма как да рискува нов саботаж. Цените за бита може да не скочат след това, доколкото разходите на компаниите, които продават на регулиран пазар не са скочили.

Цялото участие вижте тук: https://bit.ly/3rB5Jze