Skip to content

Зелено движение с трима депутати в 49-я парламент

Ясни са тримата членове на ПП “Зелено движение”, които ще представляват партията в 49-тото народно събрание като част от коалицията “Продължаваме Промяната – Демократична България”: Владислав Панев (Съпредседател на ПП “Зелено движение”), Илина Мутафчиева и Даниела Божинова. Тримата депутати са убедени евроатлантици и ще отстояват европейския път на България към Шенген, еврозоната и повишаване на стандарта на живот в страната. 

По традиция “зелените” народни представители са едни от най-активните в парламента, демонстрират силна политическа воля и показват дълбоки познания в области като трансформация към зелена икономика, преминаване към добив на енергетиката от ВЕИ, права на човека, защита на природните ресурси в България:

  • Владислав Панев: икономика и финанси, бюджет на държавата, енергетика, зелена икономика и ВЕИ
  • Илина Мутафчиева: устойчиво развитие, детски и младежки политики, образование, защита на правата на човека
  • Даниела Божинова: зелените политики, електоралната демокрация, екология

По време на участието си в законодателната власт тримата депутати ще разчитат на силната подкрепа и висока експертиза на всички членове на Зелено движение като заедно са си поставили за цел индетифицирането на национални и глобални проблеми и търсене на най-ефективните решения за изграждане на просперираща и реформирана България. 

Кои са народните представители на Зелено движение в 49-тото Народно събрание?

Владислав Панев е Съпредседател на Зелено движение. Той е собственик на финансова компания от 15 години, лицензиран инвестиционен консултант. Автор на редица анализи в областта на финансите, европейските фондове, енергетиката и други сфери от икономиката. От 2019 година е общински съветник в Столичния общински съвет. За една година в опозиция успява да прокара решения за намаление на патентния данък за местата за настаняване с 90%, за либерализиране на режима за влизане с велосипеди и тротинетки в обществения транспорт, за разсрочено плащане на годишната карта за транспорта. В 48-мото Народно събрание той прокара изменение в ЗУТ, според което инсталирането на ВЕИ до 20 KW за домакинствата минава на уведомителен режим. Магистър е по икономика и управление на транспорта. Регистриран е като професионален инвеститор в Комисията за финансов надзор. Пътешественик, обиколил над 120 държави по света.

Илина Мутафчиева е социален предприемач и граждански активист. Работи за по-активно участие на младите хора, включването на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Има дългогодишен опит в сферите на образованието, устойчивото развитие, правата на човека и демократично участие на гражданите. Била е два мандата председател на Национален младежки форум – платформа, обединяваща младежките организации в България, експерт в редица граждански организации и активист в редица обществени каузи. Като народен представител в 48-ото Народно събрание, Илина работи по теми свързани с чистота на въздуха, подобряване на възможностите за енергийна независимост, домашното насилие, социални и младежки политики и решаването на проблеми на гражданите от област Търговище. Също така тя отвори Парламента за десетки ученически групи и беше инициатор на благотворителен коледен базар с над 20 социални предприятия.

Даниела Божинова е доктор на политическите науки и магистър арабист. Тя е изследовател и автор в областта на електоралната демокрация, зелените политики и местното самоуправление и социален предприемач с над 20-годишен опит. Вицепрезидент на международната организация за делиберативна и пряка демокрация Democracy International и председател на българската „Инициатива БГ”. Съосновател на политическа партия „Зелено движение” и неин бивш съпредседател, настоящ член на Националния й съвет. От 2021 г. е общински съветник от групата на Коалиция „Демократична България” в Общински съвет – Бургас, където е изявен защитник на обществения интерес, прозрачността и гражданския контрол с ключови питания и нормативни предложения.