Skip to content

Зелените настояват за честна политика в Европейския парламент

Даниела Божинова

„Честна политика!“ е девиз на Зелено движение – България, наравно с призива за „Чиста природа!“. Темата за антикорупцията и почтеното управление е важна за Зелените в Европа. По повод Международния ден на борбата с корупцията 9.XII насочваме прожектора към Европейския парламент и Групата на Зелените/Европейски свободен алианс, която е мощен двигател за изсветляване на законодателния процес и интегритет на политическото представителство.

Точно преди една година заместник-председателката на Европейския
парламент гръцката социалдемократка Ева Кайли беше обвинена в корупция и арестувана. Случаят „Катаргейт“, в който Кайли и служители на ЕП бяха разследвани за пране на пари и получаване на подкупи за прокарване на интересите на Катар, а също и Мароко, все още не е затворен, делото в Белгия продължава.

„Катаргейт“ предизвика сериозно обществено недоволство и демонстрира нуждата от антикорупционни мерки в самия европейски законодателен орган. Зелените предложиха пакет от 14 мерки за саморегулация с цел да се осигури почтеност и безпристрастност при вземането на решения т.е „чиста политика“ в Европейския парламент.

Равносметката една година по-късно, в Деня на борбата с корупцията, не е за аплодисменти, но някои предложени мерки все пак бяха приети и задействани. Така например, след „Катаргейт“ евродепутатите трябва да регистрират срещите си с представители на трети страни. Това беше препоръчително доскоро, но сега вече е задължение, което обхваща всички срещи с всички представители на заинтересовани страни, при това не само за депутатите, но и за техните сътрудници. Срещи и събития с лобисти могат да се осъществяват само в сградите на Европейския парламент и само с регистрирани лобисти.

Други антикорупционни мерки бяха приети частично, отхвърлени или отложени.

Въпреки многобройни изказвания в подкрепа на предложението за деклариране на активи от евродепутатите, Бюрото на ЕП реши да отложи прилагането на тази мярка за след европейските избори през 2024 г. Предложението за карантинен период (cool-off) за всеки бивш евродепутат, по време на който той или тя да няма право да обсъжда политики и решения с действащи евродепутати, беше прието в минимален размер – 6 месеца, вместо поискания от Зелените 24-месечен период.

Все още няма ефективен и независим контрол върху въведените правила за лобистите. Европейската комисия не изведе до реален резултат разговорите за създаване на независим орган за етичен надзор и етични правила.

Все още няма забрана за евродепутатите да приемат пари и подаръци от лобистки организации. Няма и изискване те да декларират такива подаръци.

Забраната, предложена с активната работа на Зелените беше отхвърлена с гласовете на десните партии, християндемократите и либералите в парламента.

Зелените в Европарламента, както и Зелено движение в България, продължават да се застъпват и действат за върховенство на правото, изсветляване на пътя на законопроектите и решенията на институциите, регулиране на лобизма, нулева толерантност към корупцията, за почтено и добро управление.