Албена Симеонова: Зелените  политики не са се провалили 

Зелените политики не са се провалили, макар че в Европа не управляват зелените. Това мнение застъпи Албена Симеонова, водач на ПП „Зелено движение“ за националните избори в 15 МИР-Плевен и 16 МИР-Пловдив, както и кандидат за представител в Европейския парламент. 

Симеонова е на мнение, че не само, че в Западна Европа зелените ще запазят силните си позиции, но и че ще има избрани зелени евродепутати и в Източна Европа.

Тя коментира и спекулациите за ревизия на Зеления пакт. „Зелената сделка е резултат от Парижкото споразумение, което е световно – 50% от пестицидите да се намалят, за да не се тровят хората. Химическото лоби обаче до такава степен натиска тези пестициди да се съхранят на всяка цена. Положихме усилия да се забранят поне пестицидите, унищожаващи пчелите и дивите опрашители, и успяхме с повече от 50% от европейските парламентаристи“, каза Симеонова. 

Трудно е да подпомогнеш малкия и фамилния фермер, при положение, че те нямат сериозно лоби и средства да защитават позициите си. Държавата е мащеха за тях – 80% от продуктите са вносни

Албена Симеонова


По думите ѝ през годините земеделската политика у нас се е изродила до такава степен, че едва 2% от фермерите в България получават повече от 85% от средствата, предвидени за земеделие, което показва, че за съжаление диверсификацията не се е случила.

„Трудно е да подпомогнеш малкия и фамилния фермер, при положение, че те нямат сериозно лоби и средства да защитават позициите си. Държавата е мащеха за тях – 80% от продуктите са вносни“, каза още кандидат-депутатът. Според нея българските села ще изчезнат напълно, ако не се преструктурира земеделската политика. Така например по думите ѝ част от страните в ЕС са наложили таван на субсидиите, макар винаги да се намира начин правилата да се заобиколят. 

Една от борбите на Зелено движение е да докажем, че новите геномни технологии са чисто ГМО“, каза още Симеонова.