Александър Дунчев: Събарянето на незаконния ловен дом на Вълка е преломен момент за демокрацията в България

Лесовъдът Александър Дунчев, член на Зелено движение, гостува в bTV по повод събарянето на незаконния строеж на бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка, в Държавно ловно стопанство Искър.

Ето акцентите от неговото участие:

“Никой не го признава, но събарянето на вълчия сарай в ДЛС Искър е преломен момент за демокрацията в България. И докато общественият фокус е върху скандала “как Вълкът се крие зад бременни кошути” или “как се събаря хубава сграда, от която би станал прекрасен старчески дом”, в bTV излезе съвсем различна визия за ползата от усилията на новия кмет на София и екипа му:

1. Събарянето на ловния дом и другите незаконни строежи на Вълка до яз. Искър символизира усилията на десетки хора (горски, общински, съдии и журналисти) за събарянето на феодалния модел, по който се управлява цялата държава, до ниво премиер.

2. Държавните ловни стопанства и феодалните им владения са инструмента, чрез който българските олигарси си уреждат бизнес и политическо влияние, за да управляват политиците и институциите, с която помощ да заграбват още повече публични ресурси и да овладяват още повече бизнес сектори, за сметка на всички нас.

3. Тази тиха революция нямаше да е възможна без инициативата, информацията и съдействието на десетки горски служители из цяла България, които само привидно изглежда, че работят за олигарсите, но всъщност го правят, за да оцелеят, докато на политиците започне истински да им пука за тях, за горите и за дивеча.

4. И тази реформа за елиминиране влиянието на ловните олигарси и техния тотален контрол върху партиите и държавата ще е възможна единствено, ако със закон бъдат отмененени ловните им концесии, което с колеги от ИАГ, ЛТУ и НС се опитахме 2022 г., но ни блокираха и чужди, и наши. И сега дано управляващите отменят поне ловната концесия на Вълка в ДЛС Искър, за да се реализира този единствен по рода си шанс да започне освобождаване на държавата и обществото от олигархичната опека.

Сега е моментът!”