Борислав Сандов: Бъдещето несъмнено е свързано със зелените политики

Бъдещето категорично е свързано със зелените политики и е жалко, че в България това още не се разбира. Това мнение изказа в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по Евроком Борислав Сандов, водещ кандидат на ПП „Зелено движение“ за представител в Европейския парламент и кандидат-депутат в 22 МИР – Смолян и 23 МИР – София. 

Има заблуда и налагана теза, че зелените и еколозите са против бизнеса, но това е изкривена представа, каза Сандов. „Глобалното бизнес развитие днес е в сферата на зелените технологии, имаме зелена трансформация на икономиката, кръгова икономика – всичко, което е еднакво пазещо природата и еднакво правещо бизнес“, добави бившият министър на околната среда и водите и вицепремиер. Останалото, по думите му, е набеждаване в опит за маргинализиране на цялата природозащита в България, която често се изправя срещу олигархията, опитваща се чрез пране на пари или връзки с властта да прокарва интереси извън закона. „Ние използваме легалните средства за борба срещу хора, които се опитват да си присвоят обществен ресурс“, поясни Сандов. 

Не съм срещу бизнеса, а срещу действията на няколко олигарси

Тома Белев, съпредседател на Зелено движение

Зелено движение поставя на равна основа зелените политики заедно с икономическите и социалните – така, както са целите за развитие на ООН и модерните политики, каза още той. 

Безкомпромисната защита на природата в продължение на години от Тома Белев, съпредседател на Зелено движение и кандидат-депутат в 24 МИР – София, е причината за атаките от страна на някои медии срещу него и най-черната в последните години кампания. „Не съм срещу бизнеса, а срещу действията на няколко олигарси. Има едни олигарси, които са решили, че трябва да притежават държавата. Аз не съм съгласен с това и затова много твърдо и упорито си преследвам целите“, каза съпредседателят на Зелено движение.

А именно нежеланието на олигарх да инвестира в лифтовете е причината сега Витоша да не е достъпна за софиянци по екологичен начин, каза още той. 

В България 50% от водите са замърсени и по този параметър страната ни е на последно място в Европа, добави още Тома Белев. „Инвестициите, които се правеха от управлението на ГЕРБ, бяха неефективни, преускъпени, те не работят“, каза Белев. 60% от водата се губят по пътя от източника потребителя, а в продължение на три финансови периода България, която не е богата на природни ресурси, не успява да реши този проблем, поясни пък Сандов. 

Заради климатичните промени страната ни изпада във воден стрес и това ще става все по-голям проблем, отчете още той. За да се подобри ситуацията с водното снабдяване, са нужни инвестиции от 10 млрд. лева. 

Зелено движение не е клиентелистка партия и „брошка на ревера“ на другиго и е доказала, че има полезни за България политики, които могат да придвижат страната ни още по-напред в нейния европейски път. Освен това партията вече е доказала, че може не само да е в опозиция, но и да управлява. 

„С действията си в изпълнителната власт постигнахме много сериозни резултати“, каза още Сандов и избори част от успехите – най-голям брой нови защитени зони, най-голям брой отпаднали наказателни процедури в сектора за околната среда, най-високи финансови средства за България по няколко програми, най-голямо увеличение на заплатите в рамките на министерството, вътрешна реорганизация за повишаване на ефективността, увеличен контрол, който доведе до нараснал брой установени нарушения и наложени глоби, затварянето на две централи на Христо Ковачки, спирането на възможността той да направи нова въглищна мина в близост до София,  както и спирането в последния момент на завода за каменна вата на Румен Гайтански-Вълка край село Върбовка. 

Като министър през 2022 г. Сандов заварва процедурата по одобрение на завода на Вълка на финален етап. С решителни действия успява да смени директора на РИОСВ – В. Търново часове преди да подпише положителното решение по ОВОС. Новоназначеният директор Мая Радева връща проекта за ново разглеждане, което се случва много по-прозрачно и експертно, а рисковият проект е отхвърлен по категоричен начин. Управляваното от Сандов министерство оказва пълна институционална подкрепа. 

Борислав Сандов е водещ кандидат на Зелено движение в листата за Европейския парламент, както и водач на листите в Смолян и 23-ти МИР на София-град.Тома Белев е водач на листата в 24-ти МИР на София-град, както и кандидат в листата за Европейския парламент.