Тома Белев: Зелено движение е единствената партия, която ясно си поставя цели за околната среда

Зелено движение е единствената партия, която ясно си поставя цели за околната среда, съхранена природа, съхранени гори и това липсва всички останали политически програми на партиите, които участват в Народното събрание. Тази теза разви в участието си в „Още от деня“ на БНТ съпредседателят на ПП „Зелено движение“ Тома Белев, като поясни, че затова за партията е важно гласоподавателите, които обичат природата, да гласуват за нея.  

Според Белев е време в парламента да влязат професионалисти, които да могат да решават въпросите, свързани с околната среда и с културно наследство например. „Културното наследство е неглижирано по същия начин, както природата през последните години“, поясни той. 

Белев обясни за пореден път и причината за излизането на партията му от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“. „За нас има няколко ключови чисто политически тези – опазването на околната среда, устойчивата икономика и енергетика и включването на гражданите в процесите на вземане на решения.  Тези приоритети за съжаление не се оказаха приоритети на коалицията, поне реално. И това ни лиши от основанието да седим в коалиция, в която носим отговорност за всичко, но всъщност нашите приоритети не се разглеждат и не са важни“. 

Всъщност основният ни проблем е, че в парламента много често се налага да обясняваме как се опазва гората

Тома Белев

За Белев най-голяма гордост е създаването на гори във фаза на старост. „Наша идея, която започнахме през 2008 г. и успяхме да прекрачим през 2016 г. Това не е най дългогодишната битка, която сме водили, но с нея 120 000 хектара стари гори в България бяха защитени от всякакъв вид сеч. И е една инициатива, която тръгна от България и в момента е в целия Европейски съюз“, подчерта още политикът.  

Въпреки това за него българската гора все още не е защитена. „Всъщност основният ни проблем е, че в парламента много често се налага да обясняваме как се опазва гората“, поясни Белев. Ако влезе в парламента, той се ангажира със защита на горите, които съхраняват питейните води – идея, която се  предлага в 4 парламента и няма достатъчно мнозинство да я защити. 

По думите му по отношение на качеството на водите България е назад във Европа, не просто в Европейския съюз. „Всъщност в Европа ние сме страната с най висок дял замърсени води – речни, езерни или язовири. Тъй че има много да се работи. Гората ни не е защитена, защото има много големи интереси. Неслучайно ние настояваме за самостоятелна горска администрация, която да носи отговорност за горите пред обществото“. 

В новия парламент Зелено движение ще работи за нов Закон за горите. Партията ще внесе и предложения за нови Закон за горите, Закон за опазване на околната среда и Закон за прякото участие на гражданите. Белев коментира и тезата за „вината на еколозите“ за непостроената магистрала „Струма“ и тунела под Шипка. От 2008 г. магистрала „Струма“ има положителен доклад по ОВОС. В рамките на три финансови периода обаче не се намират средства за строежа през Кресненското дефиле. Разрешение за строеж на тунела под Шипка има от 2014 г. насам. Причината за застоя е липсата на средства.