Борислав Сандов: България е узряла да има зелена парламентарна група

България е узряла да има своя зелена парламентарна група, която да влияе активно и интензивно за подобряването на ситуацията в страната – за по-здрави хора, по-добра икономика, по-модерно производство и като цяло по-щастливи граждани. Това, като цяло, са и зелените политики. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ Борислав Сандов от „Зелено движение“, депутат в няколко парламента и министър на околната среда и водите и вицепремиер по климатичната политика в правителството на Кирил Петков. 

Той обясни, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) е престанала да бъде коалиция, а правителството на Николай Денков не е направило нищо за зелените политики в България.

„Коалицията престана да бъде коалиция. Започна да се превръща в сговор между няколко човека, във все по-тесен кръг. Не се спазваше коалиционното споразумение, нямаше нито една среща на председателския съвет. Което означава, че представителите на всички партии не могат да участват в процеса на взимане на решения. Правителството на ПП-ДБ, което трябваше да е правителство на малцинството с подкрепата на ГЕРБ, се оказа нещо различно. Ние бяхме излъгани в началото, когато ни се представи този кабинет като необвързан и че единственото лице, което е свързано с ГЕРБ-ДПС, е Мария Габриел. Оказа се впоследствие, че това не е така. Нашите политики останаха в забвение, нашите законопроекти не получаваха подкрепа“. 

Според Сандов е налице значително увеличаване на наказателните процедури срещу България в сектора на околната среда. Те са на рекордно ниво и вече са 19, а тогавашният министър на околната среда и водите Юлиян Попов „не успя да придвижи почти нищо“. 

Целия разговор може да видите тук!