Александър Дунчев: Със законовите промени се елиминират задължителни за ЕС екологични процедури 


Прокараните чрез измененията и допълненията  на Закона за насърчаване на инвестициите промени в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройството на територията се елиминират екологичните процедури, които са задължителни по европейските закони. Това мнение застъпи в интервю за предаването „12+3“ на БНР Александър Дунчев, експерт в „Зелени закони“ и член на Зелено движение. 

По думите му президентът е последната инстанция, която може да спре една незаконна практика на Народното събрание – да се прокарват съществени изменения в законите между две четения. С това се заобикалят обществените обсъждания на законопроектите, заобикаля се съгласуването със заинтересуваните институции – министерство на околната среда, министерство на регионалното развитие и другите министерства. „Така между членовете, между четенията, гледания и гласуванията се прокарват огромни промени в законите, което е абсолютно незаконно“, каза Дунчев. 

Според него с промените се нарушават фундаментално принципи на Конституцията за околната среда, за правната сигурност и европейски регламенти. 

Ако президентът не наложи вето, природозащитниците ще се обърнат към Европейската комисия и очакват тя да предприеме бързи мерки. 

„Изведнъж тези депутати премахват всички законови процедури за защита здравето на хората. Това е свръх лобизъм и единственото обяснение е, че някой се гласи да открадне много пари“, убеден е експертът в „Зелени закони“. Той припомни и друг аспект на промените в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се дава възможност държавните публични предприятия да продават без търг на данъчна оценка държавни активи. Освен това се удължават екологичните решения почти до безкрай и почти се елиминира втората съдебна процедура (инстанция).  

„Нашата жалба до ЕК ще доведе до спиране на всички европейски пари, които искат да откраднат“, убеден е Дунчев. 

Според Дунчев ГЕРБ и ДПС се опитват да постигнат по-бързо одобряване на проекти по европейски фондове – например за магистрали, ТЕЦ, АЕЦ, фотоволтаици, депо за ядрени отпадъци, ветропаркове. С промените се елиминират екологичните процедури, които са задължителни по европейските закони. По думите му в казуса не е намесена само природата, а става дума и за тотално унищожение на правовия ред“. 

„Природозащитните организации и гражданите са по-мощни от депутатите и партиите. Те няма да изгубят доверието на обществото, колкото и се опитват депутатите на ДПС и ГЕРБ да ни изкарат зелена мафия. Ние оставаме последния стожер и на природозащитата, и на законността. Защото в този казус не е намесена само природата. Половината от него е тотално унищожение на правовия ред“, заключи Дунчев.