Борислав Сандов: България може да стане част от зелената вълна в Източна Европа

Зелено движение предлага алтернатива на непредставените

Борислав Сандов от Зелено движение, бивш министър на околната среда и вицепремиер по климата гостува в предаването на Марио Гаврилов „Демокрацията“ по ТВ1, заедно с юриста Методи Лалов и журналиста Чавдар Стефанов.

Една от основните теми, засегнати от водещия, бе излизането на Зелено движение от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“. Сандов изтъкна някои от главните причини, довели до трудното решение на Националния съвет на партията.

„Писахме една предизборна програма, която след това отиде в кошчето. Правителството състави своя програма. Това добре, но се оказа, че дори тя не се изпълнява. И изведнъж се появяват 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй. И половин милиард замина, може би ще заминат още няколко. И нищо няма да стане, както с Белене. Само че този път не е Русия, ами САЩ – това е геополитически проект, а не енергиен. След десет години няма да има никакъв смисъл от нови ядрени реактори.

Еко политиките въобще не се случваха на практика. В последното правителство те бяха кръгла нула. В момента сме с рекорден брой европейски наказателни процедури по околна среда – 19. Когато през 2021 г. станах министър, заварих 16 и успях да сваля 7 от тях, а сега са 19!

Законът за черноморското крайбрежие, който се прие от последното 49-о Народно събрание, нямаше нищо общо със законопроекта, който бях внесъл заедно с други колеги в 45-ото Народно събрание. Новият законопроект, внесен с подписите на Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски, бе съвсем друг. За съжаление, той подмени смисъла да се защити българското крайбрежие, оставяйки само тези три плажа. Това е много тъжно, не само заради конкретния закон, но и заради нарушените обещания.

Тази коалиция се създаде с едно споразумение, според което трябва да има председателски съвет – от представляващите всяка една от партиите. Този председателски съвет не се събра нито веднъж. Научавахме от медиите за взети стратегически решения. Този подход на капсулиране, на ограничаване на демокрацията винаги води до колапс“, разказа той.

„Аз се надявам, че нашето излизане ще подейства оздравително. Има достатъчно хора, които ще гласуват за тях и които ще гласуват за нас. Силно вярвам, че ще бъдем отново партньори в следващото Народно събрание, че този процес ще подейства оздравително и ще се върнем към демократичните устои“, оптимист е представителят на Зелено движение.

„Само между последните парламентарни и местни избори „Продължаваме промяната – Демократична България“ е изгубила 140 000 избиратели само в София и това са хора, недоволни, че реформите, които всички очакваме, не се случват.

Ние даваме алтернатива на хората, които само наужким бяха представени“, заяви Борислав Сандов

„Не се хващайте на тази въдичка, че малките партии похабявали гласове. Недейте да си мислите, уважаеми граждани, че ако гласувате за Зелено движение или друга малка партия, гласът ви ще отиде по дяволите. Гласът ви ще отиде на вятъра, ако не гласувате за своите принципи. Малките партии ще пораснат, има време за това“, коментира Методи Лалов.

„В Източна Европа има огромна зелена вълна: в Хърватия нашите колеги взеха 10%, в Литва зелените са втора сила, в Латвия – трета. Кога ще стигне и у нас тази вълна – предстои кампания, ще се опитаме да убедим достатъчно избиратели България да стане част от тази общоевропейска тенденция“, завърши Борислав Сандов.

Цялото предаване можете да гледате тук.