Тома Белев: Време е да овластим гражданите

Последните законови промени ще отворят възможността за приватизация на държавни имоти в публичните дружества на непазарни цени

Време е българските граждани да бъдат овластени, защото само тогава можем да се надяваме, че нещата в България ще се променят. А все по-пълното овластяване на гражданите винаги е било една от основните политики на Зелено движение. Това мнение изрази в гостуването си за „Студио Х“ на 7/8 ТВ Тома Белев, съпредседател на политическата партия. 

„Излязохме от коалицията [ПП-ДБ], защото много държим да се случват реформи, при това с добро темпо. А те се забавиха“, обясни политикът. 

Екополитиките засягат гражданите всеки ден, затова неглижирането им е неприемливо. „Големите цели са важни, но е и важно и средностатистическият човек да живее качествено и добре“, коментира още Белев. „Да, Шенген и еврозоната са важни, но за нас опазването на природата и правата на хората са също важни и не могат да останат на втори план“. 

Белев коментира и скандалните промени в Закона за опазване на околната среда, които предизвикаха протести през миналия уикенд и бяха приети през „задната врата“ на друг закон и при нарушаване на правилника за дейността на Народното събрание. По думите му те нарушават европейските директиви и ако не бъдат отменени, страната ни ще бъде наказана. Но отвъд изменението в Закона за опазване на околната среда бе променена и част в Закона за насърчаване на инвестициите, който „ще отвори възможността за приватизация на държавни имоти в публичните дружества, при това не на пазарни цени, а на цената на данъчната оценка“.

В някои общини според Белев стойностите ще са с около 100 пъти по-ниски. А ако държавните предприятия останат без имотите си, ще се превърнат в кухи структури без реална стойност. 

Гостът поздрави и всички писатели, поети, изследователи, издатели и илюстратори по повод на световния ден на книгите. „Без тях България би била едно много мрачно парче от Балканите“, каза още Белев. „Затова тези наши мъченици на книгата заслужават поздравления”.