Борислав Сандов: Енергетиката е последният оцелял бастион на комунизма 

Декарбонизацията се случва по естествен път под натиска на свободния пазар

Ролята на държавата не е да произвежда енергия и да определя цените ѝ, а да гарантира на потребителите достъп до енергия, тоест – да инвестира в инфраструктура и съхранение

Енергетиката е последният оцелял бастион на комунизма. България се проваля в енергетиката. За сметка на това определени хора с роля за този провал получават бонуси и биват издигани в същия отрасъл дори за министри, както виждаме от последните събития. Това мнение изрази в свое участие в предаването „РеВизия“ на „Нова Нюз“ Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и вицепремиер по климата. 

„Парите в енергетиката се крадат от статуквото. И под статуквото имам предвид традиционните отрасли в енергетиката“, каза Сандов и изказа съжаление, че България се е отказала от големия проект за съхранение на енергия в Плана за възстановяване и развитие, който освен че щеше да вдигне производството, щеше да поеме и голяма част от освободените от ТЕЦ-овете служители. 

По думите му опитите да се представят варианти за подпомагане на ВЕИ сектора са отговор на нежеланието да се спре подпомагането на други сектори и търсене на баланс. Според Сандов полезният ход би бил да се върви към либерализиран пазар, да имаме честна конкуренция, да спре държавното подпомагане, а това ще се случи неминуемо. „Колкото повече държавата отказва и отлага либерализацията и дерогацията за въглищните централи, толкова по-болезнен ще е преходът. Вместо да се правят плавни стъпки към освобождаването от тези държавни изкривявания, в даден момент ще се изправим пред пропастта за някои и скока на цените за други. А за икономиката е по-добре да имаме предвидими процеси и по-малко държавна намеса. Ролята на държавата не е в производството на енергия и определението на цени, а в гарантирането на възможността на потребителите и бизнеса да имат достъп до енергия, тоест – инвестиции в инфраструктура и батерии“, каза още Сандов. 

Той припомни също, че въглищните централи са неконкурентни не само заради въглеродните квоти – самите въглища са изчерпаем ресурс, носят замърсявания, нанасят щети на здравеопазването, което всички данъкоплатци финансират. 

„В България твърде дълго време отричахме онова, което се случва на международните пазари и в международната политика. Затова и страната ни се превърна в нетен вносител на електроенергия и започна да плаща по-високи цени от средните в ЕС.  

ПАВЕЦ „Чаира“ бе механизъм за балансиране на мрежата – тази идея не е нова. За съжаление, все още няма нито един наказан за аварията там, за това престъпление срещу държавата и националната сигурност. Тази авария е още една причина страната ни да стане нетен вносител на енергия. В България сега се проектират нови ПАВЕЦ, но те са на много ранен етап”, добави той.

Провалена политика нарече Сандов пазара на емисии. По думите му той е наложен заради решението на глобалната общност да не прилага твърди мерки към най-замърсяващите отрасли и за да няма сътресения.  

Според политика от „Зелено движение“ фотоволтаиците ще стават все повече и в България, особено ако се облекчи режимът за поставяне на лични фотоволтаици и се насърчават енергийните общности – една от каузите на партията му. „Соларните централи не могат да бъдат балансиращи мощности, но те произвеждат тогава, когато потреблението е най-високо“, каза още Сандов.  

Той вярва, че декарбонизацията се случва по естествен път под натиска на свободния пазар.

„Преди 20 години много хора ни наричаха утописти и твърдяха, че голям дял енергия от ВЕИ била невъзможна. Днес 40% от потребяваната енергия в ЕС е от ВЕИ. За сравнение – ядрената енергия е с негативен тренд и делът ѝ спада до малко над 20%. А в глобален план този дял е дори едва 10% и намалява“, коментира още бившият екоминистър. „Въпреки всички прокоби зелената енергия е най-евтината, най-чистата и най-благоприятната за нас като граждани на планетата“.