Борислав Сандов: Комунизмът не си е отишъл от енергетиката

Инсинераторът на Вълка във Върбовка бе спрян благодарение на бившия министър на околната среда

Борислав Сандов, водач на евролистата на Зелено движение, гостува в „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТВ1.

„Енергетиката е последният голям отрасъл, от който комунизмът не си е отишъл. Предприятия, които замърсяват и са пред фалит, ако бъдат оставени да работят на пазарен принцип.

Изоставаме с реформите в енергетиката и ще пропуснем средства по Плана за възстановяване и развитие, които са предвидени да влязат в бюджета. По този начин инфлацията ще остане висока.

Но не е и въпросът само в парите – просто няма желание за реформи“, заяви той.

Сандов, който бе министър на околната среда в кабинета „Петков“, коментира нашумелия казус с проекта за завод за горене на отпадъци на Румен Гайтански-Вълка в търновското село Върбовка.

„Заслугата да не се осъществи този проект, е моя като министър, защото освободих от длъжност тогавашния директор на Районна инспекция Околна среда във Велико Търново. Буквално бе въпрос на един ден, Оценката за въздействие върху околната среда беше на бюрото на директорката, която се оказа, че е свързана с ДПС, а както се знае, Вълка е близък до ДПС бизнесмен“.

„Трябва да се извади мафията от бизнеса с отпадъците чрез промени в Закона за управление на отпадъците. Така например десетки милиони отиват при един човек, много близък до Бойко Борисов – Александър Сталийски, чрез т. нар. еко такси за автомобилите“, разкрива Сандов.

Според него две неща могат да предотвратят опасенията за пълна власт на ГЕРБ и ДПС след предстоящите парламентарни избори:

„На първо място, избирателната активност. Ако повече хора отидат да гласуват, няма да стигнат гласовете на ГЕРБ и ДПС, за да управляват. А както знаем, когато отвратените се отдръпнат, идват отвратителните.

Също така, ние от Зелено движение сме алтернатива. Досега имахме четирима народни представители. Ако постигнем своя зелена група в Народното събрание, заедно с досегашните ни партньори от ПП-ДБ ще направим така, че да не е възможно управление на ГЕРБ и ДПС“.