Албена Симеонова: Зелената сделка няма как да мине на заден план

Албена Симеонова, биоземеделец, кандидат за Европейския парламент на Зелено движение и водач на листите за НС в Пловдив и Плевен, участва в предизборен диспут за бъдещето на Европейския съюз по радио Пловдив.

„Зелените сме отделно политическо семейство в Европейски парламент, представено в почти всички европейски страни. За да се увеличи това семейство с български представители, гласувайте с 29“, поясни Симеонова.

„Зелената сделка е важна не само за Европа, ами за целия свят – тя произтича от Парижкото споразумение, което е глобално и има за цел да отговори на неизбежните промени в климата. За съжаление, Европа вече закъснява с прилагането на тези политики. Но Зелената сделка няма как да мине на заден план, защото колкото и да се опитваме да се борим срещу природата, не можем да я надвием“, коментира тя.

„За нас приоритет е трансформирането на индустрията и енергетиката. На първо място, българската индустрия е силно енергоемка, произвеждаме на много висока цена. Харчат се изключително много пари за насърчаване на мръсни производства като въглищната индустрия, изкопаемите горива, вместо да модернизираме икономиката, да влагаме по-малко ресурси, да създаваме по-малко отпадъци“, каза Симеонова.

„Позицията на Зелено движение е за общата европейска валута. Скоро бях в Хърватия на посещение при мои колеги фермери. Няма разлика в цените след приемане на еврото, а са се увеличили чуждестранните инвестиции и съм сигурна, че това ще се случи и в България“, категорична е зелената кандидатка.