Борислав Сандов: Следим внимателно радиационния фон в България и в Европа и за момента няма непосредствени рискове за нас

Борислав Сандов:

Би било самоубийствено за Русия, ако атакува ядрена мощност. Тя е много близо, случващото се е почти на нейната граница. Това би означавало да обрече и част от своите жители на негативни последствия. Вярвам, че няма да се стигне дотам.

Безпрецедентно е да има такъв тип война, в която има и атомни електроцентрали по трасето. Дълго време се смяташе, че едва ли не наличието на ядрени мощности те пази от война. Виждаме, че това не е точно така.

Рискът идва от това, ако самите реактори, функциониращи хранилища или това, което е под саркофага на Чернобил, по някакъв начин бъде засегнато и се стигне до изпускането на голямо количество радиация. Тогава може да бъде засегнати както регионът Украйна-Беларус-Русия, но в зависимост от ветровете и България.

Постоянно следим радиационния фон у нас. До момента от началото на войната в Украйна не е имало увеличение. В тази връзка на страницата на МОСВ на челна позиция има линк към данни – за България и за Европа. Цялата информация е достъпна и актуална.

Не трябва да се създава паника. Ако се стигне до по-сериозен развой на ситуацията, ще има мигновена реакция. Имаме планове за действие. Силно се надявам, че няма да се стигне дотам.

Цялото участие вижте тук: https://bit.ly/37r1X54