Борислав Сандов: Изграждането на АМ “Струма” ще се отложи за следващия програмен период

Борислав Сандов в БНТ 1:

Проблемите с качеството на въздуха са основна отговорност на общините. Мерките за справяне с проблема са ясни отдавна – редовно миене на улиците, поставяне на колчета срещу паркиране в зелените площи, въвеждане на нискоемисионни зони, в които да не влизат замърсяващи автомобили, както и нискоемисионни зони за отопление, в които да е забранено отоплението с въглища. Твърде дълго лъгахме ЕК, че ще си изпълним препоръките срещу мръсния въздух, а сега ще плащаме заради неизпълнени договорки. Минималното, което ще платим сега, е 10 млн. лв. и още по 20 млн. лв. за всяка следваща година, в която не сме решили проблема.

След няколко дни заминавам за Брюксел, където ще се опитам да убеди представители на ЕК да се продължи европейското финансиране по програмата за безплатна подмяна на отоплителни уреди. Целта е броят на домакинствата, които се отопляват на въглища, да намалее драстично. Обсъжда се и помощта за отопление на социално слабите, която отпуска социалното министерство, да не обхваща въглищата, поне около градовете с най-големи проблеми с качеството на въздуха, а вместо това да бъдат използвани дърва.

В Министерството на околната среда и водите имаме амбицията от началото на следващата година у нас да заработи изцяло нова система за обработване на отпадъци, чиято крайна цел да бъде депониране на едва 10% от боклука. В момента се проучва чуждият опит в тази посока.

Изграждането на АМ “Струма” през Кресненското дефиле ще бъде прехвърлено за следващия програмен период, за да се направи със средства от ЕС, а не от националния бюджет. В момента три работни групи обсъждат кой вариант за трасе е най-подходящ – тунел или обход. След като бъде взето решение, ще се направи нова оценка за въздействието върху околната среда, след което ще се кандидатства за европейско финансиране. От екологична гледна точка, най-добре е да се изгради тунел за АМ “Струма” през Кресненското дефиле.

Остава в сила пълната забрана за всякаква човешка дейност по поречието на река Ропотамо. Това включва и вече прекратените тренировки на националния отбор по гребане там. Реката с най-висок защитен статут в България не е най-подходящото място за провеждане на спортните тренировки, въпреки практиката гребците ни да тренират там от десетилетия. Ще бъдат спрени и туристическите разходки с лодки по Ропотамо.

Инвеститорът, който построи т.нар. “подпорна стена” на плажа Алепу, е длъжен да рекултивира околността, за да се възстанови доколкото се може природата там. Вече сме влезли в комуникация с инвеститора и му е вменено законовото изискване.

Няма да отстъпим от стриктните режими за строежите по Черноморието и категорична забрана за строителни дейности на 100 м. от морето.

Цялото участие вижте тук: https://bit.ly/3srVNID