Кауза: Нашето културно наследство

Опазването на градското и културното наследство е приоритет за Зелено движение откакто съществува. Два примера:

1. В София нашите общински съветници и Зелено движение Оборище се противопоставиха на Валентин Златев, който продължава да иска да събори “Къщата с ягодите” с целта да я “преизгради, запазвайки духа й”. За пръв път в историята на града успяхме на накараме Столична община, която от години си затваря очите и чака сградите да паднат, да предпише на собственика задължително укрепване (в случая на улуци и водостоци). Това не се случва и сега трябва да накараме община да си свърши задължението и да направи ремонтите за сметка на собственика. Битката ще е дълга и Златев разчита точно на бавенето на институциите за да стане опасна къщата и да я бутне.

2. Общинският ни съветник в Пловдив, Добромира Костова води инициатива за опазване на историческия облик на ул. Карловска. Там по проект трябва да бъдат махнати всички павета и старинни бордюри и да се асфалтира всичко. След пръв успех и склоняване от страна на общината, сега същите хора започват да се извъртат от поетите ангажименти. Поканихме Националния институт за недвижимо културно наследство да си свърши работата и да дойде на инспекция. Отговорът е, че нямат бюджет за командировки и ако им намерим средствата може и да дойдат. 400 лева няма да ни спрат, но показва колко абсурдно е всичко. Проблемите са систематични:

– Общините и НИНКН имат право да свикват комисии, които да задължават собствениците на сгради в категория “културно наследство” да си ги поддържат. Дори имат право да го правят за тяхна сметка. Но отказват да се задвижат;

– Процедурите на НИНКН са страшно дълги и тромави и дори когато се задвижат отнемат години, които понякога се решаващи;

– НИНКН дори и да иска, не би могло да си свърши работата. Защото от десетилетия е оставено с минимален бюджет и просто нямат възможност да назначат достатъчно експерти, а и дори пари за посещение на обекти нямат понякога.

Законът е на наша страна. Проблемите също са ясни и решими. Правим каквото можем в общинските съвети. Но ни трябва и силно представителство в Народното събрание, за да поправим системата от двата й края. Разчитаме на вас за подкрепа!