Зелено движение: Демократичната общност има нуждата да бъде представлявана от хора с принципи

Демократичната общност в България има нуждата да бъде представлявана от хора с принципи, които не биха ги нарушили заради една или друга конкретна ситуация. Това мнение застъпиха в интервю за Радио „Фокус“ Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и вицепремиер по климата и настоящ член на Изпълнителния съвет на Зелено движение, и Тома Белев, съпредседател на партията.

„Ние през всичките тези години не сме ги нарушавали, но за съжаление през последната една година се видя, че нямаме възможността да влияем. Ето, решението за 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ – това не е написано в програмата, не е обсъдено с нас и като цяло ние бяхме в голяма степен изолирани в тази коалиция. Може би заради това, че казваме нещата пряко и не сме склонни на тайни договорености“, каза Сандов.

А Тома Белев припомни, че решението за финансирането и изпълнението на 8-и блок е взето без дори да е внесена процедура по оценка за въздействие върху околната среда и без идеен проект. 

И Сандов, и Белев са категорични, че през последната година реформите в много сектори са се забавили, а това, разбира се, не е полезно за България. Освен това през последните месеци бяха приети някои решения, които Зелено движение, като член на  Европейската зелена партия, не може да подкрепи.

„Със сигурност [явяването извън коалиция “Продължаваме промяната”] ще е по-трудно, но не това е важното. Ние не се плашим и никога не сме се плашили от трудните моменти. За нас като хора е ясно, че в най-трудните времена сме готови първи да излезем срещу неправдата, била то под формата на протест, било то под формата на конкретни действия и послания, които отправяме в обществото. За съжаление много от нас, но и много от хората, които се довериха на нас на последните избори, останахме разочаровани, защото компромисите, които се направиха, не бяха предварително ясни, беше нещо като своеобразен трик – трик, заради който преди 10 години пак ни беше много трудно, пак ние бяхме в неизгодната ситуация, но във времето се доказва, че това е било правилното решение – тогава напуснахме Реформаторския блок“, поясни още Сандов. 

А Белев поясни, че Зелено движение може да се яви на изборите с всеки, който може да е честен към избирателите си и приеме зелените като равноправни партньори.

Той е убеден, че България може спокойно и без ГЕРБ, и без ДПС, дори и без Зелено движение, но трябва да има ясна европейска посока, която да позволи на страната да се впише във всички структури на Европейския съюз. А именно Европейската зелена партия е една от партиите, които работят за силна интеграция на европейско ниво, включително на ниво „Сигурност“. „Да на НАТО, но трябва да си имаме своя система, която да ни гарантира, че даже и някой от партньорите ни, който не е член на Европейския съюз, не желае да участва, ние ще може да се защитим – както от външните, така и от вътрешните кризи“. 

Ние подкрепяме идеята за общи отбранителни сили на Европейския съюз, които да включват основно техника и координация, която да бъде полезна не само във военно време… Тази техника и тази координация между държавите-членки може да бъде много полезна при адаптацията към климатичните промени, при наводнения, пожари, тогава, когато има необходимост да се действа бързо, дори и при някои инфраструктурни проекти. И мисля, че Европа има силите за това“, добави още Борислав Сандов.