Даниела Божинова: Проблемът на представителната ни демокрация е, че е все по-малко представителна

Съпредседателят на Зелено Движение Даниела Божинова гостува в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Попитана от водещата с какво може да се похвали като народен представител от Бургас в краткия мандат на 49-о НС, тя отговори:

„Един малък успех бе легализирането и освобождаването от акциз на производството на домашна бира – отстраняването на несправедливост, засягаща група от няколко хиляди домашни пивовари.

По отношение на по-голямото законодателство – за биоразнообразието, за опазването на горите, за Черноморското крайбрежие, където имахме надежда да направим доста подобрения, това не беше постигнато.

Абсурдно е, че често трябваше да се борим за запазване на постиженията в екологичното право до момента. Това особено силно се почувства в последните парламентарни заседания, когато успяхме да се противопоставим на опита за промени в Закона за насърчаване на инвестициите, чрез който бяха радикално атакувани Законът за опазване на околната среда и Законът за устройство на територията“.

Божинова, която е доктор на политическите науки и дългогодишен граждански активист за пряка демокрация спомена предстоящия паралелно с изборите на 9 юни референдум в община Божурище, Софийска област, срещу инвестиционните намерения за златодобив, като последна степен на защита на гражданския интерес, когато институциите не го защитават.

„Проблемът на нашата представителна демокрация е, че тя е все по-малко представителна. На последните избори гласувалите с „Не подкрепям никого“ можеха да бъдат пета политическа сила.

Ако бъда избрана отново за депутат, ще продължа усилията си в същата посока – ще внеса промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. В последния парламент не достигна време за това.

Трябва да има повече съгласие в обществото, като това може да се постигне чрез институционални форми за решаване на конфликти. Референдумите са точно такава форма за решаване на конфликт по добър, демократичен начин“, заяви тя.

Останалите цели, които Божинова си поставя в следващия парламент, са продължаване на законодателните усилия в следните направления:

Легализация на преработката на индустриалния коноп. „Това би било свежа струя за селското стопанство“;

Реформа в горите. „Подобряване на законодателството, запазване на вековните гори, което е важен проблем в моя регион Странджа, създаване на отделна държавна агенция“;

Оценка на здравния риск при инвестиции като мини, депа за отпадъци. „На отговор на мой парламентарен въпрос към министъра на здравеопазването той отговори, че този риск се оценява от инвеститора, а Регионалната здравна инспекция само разглежда предоставените документи. Точно заради такива неща гражданите протестират. И това е заради една остаряла Наредба, която отдавна трябва да се промени“.