Тома Белев: Зелено движение няма да участва в коалиция с ГЕРБ и с ДПС

За околна среда, за качество на живот, за права на гражданите ще партнираме с всички

Съпредседателят на Зелено движение и водач на листата в 24-ти район София Тома Белев гостува в „Денят започва“ на БНТ.

Белев започна с резюме на законодателната програма, която си поставя партията, и мотивите за нея:

„Зелено движение ще има представители в Народното събрание, които ще внесат поредица от законопроекти за подобряване на качеството на средата, в която живеем.

На първо място е Законът за здравето – да не се изграждат замърсяващи производства в близост до домовете на хората.

Ключово е да се променят няколко екологични закона.

Необходима е сериозна промяна в Закона за горите, за да се спре тяхната преексплоатация и незаконната сеч. Ще създадем независима единна независима система за управление на горите, каквато политиците обещават на лесовъдите от десет години насам.

Министерството на земеделието не е добър стопанин на горите. Време е за отделно ведомство, което да отговаря за тяхното стопанисване и опазване. В миналото е било така и е време да върнем тази работеща система.

Следва Законът за управление на отпадъците. В момента ние плащаме три пъти за тях – първо през цената на стоките, после е такса смет, която плащаме на общината, и накрая плащаме отново, защото около населените места България се е превърнала в едно голямо сметище. Това трябва да се промени.

Отговорността е на произвеждащите отпадък. Принципът е „Замърсителят плаща“. А на практика се получава обратното – замърсителят се възползва от законови вратички и неработещата прокуратура, а сметката плащат гражданите“.

Запитан от водещата относно атаките към „зелените“, че спирали развитието на инфраструктурата, Белев отговори/

Много често се злоупотребява с това кой какво спира. Наскоро един депутат изтърси, че „зелените“ спирали тунела под Шипка. Всъщност последните съдебни дела за този тунел са приключили през 2014 г.

Истината е, че тези политици, които приказват за тунела под Шипка всъщност не осигуриха един лев за строителство. И също така е важно строителството да е адресирано към нуждите. Недопустимо да имаме населени места, пътят до които да не е ремонтиран 30 години. Ние се борим да защитаваме ремонти на пътища до малки населени места, където гражданите вече не издържат и това води до обезлюдяване.

В същото време се плаща постоянно за едни и същи строежи, за да получи някой комисион. Първата магистрала на Борисов е „Струма“ в частта „Люлин“, която видяхме как се срути. Това не е качествено, независимо, че навремето беше най-скъпата магистрала в Европа. За нас е важно гражданите да получават качествени услуги“.

Накрая Тома Белев разясни възможните и невъзможни взаимодействия на бъдещата зелена парламентарна група в Народното събрание:

„За околна среда, за качество на живот, за права на гражданите ще партнираме с всички.

Ако ме питате за коалиция, мога да ви кажа с кого няма да влезем – няма да правим коалиция с ГЕРБ и с ДПС. Всъщност това е основното разделение в демократичното политическо пространство.

Ние като Зелено движение сме протестирали срещу управлението на ГЕРБ от 2011 г., срещу ДПС през 2013 г., и докато тези две партии не намерят някакъв друг модус, който да ги води, а не едноличната воля на определени лидери, няма как да си партнираме в коалиция.

Що се отнася до ПП-ДБ, те бяха наши партньори и могат да бъдат отново, стига да отстояват принципите на демокрацията“.