Георги Стефанов: Европейският зелен пакт е инструментът България да модернизира своята икономика

Европейският зелен пакт е инструментът, с който България може да модернизира своята икономика, а доходите на българите да стигнат средноевропейските нива. Това мнение изказа по време на предизборен диспут по БНР Георги Стефанов, водач на листата на Зелено движение в 25-и МИР- София.

Щетите от климатичните промени надхвърлят 5% от глобалния брутен вътрешен продукт.

„Щетите от климатичните промени надхвърлят 5% от глобалния брутен вътрешен продукт. Хората и икономиката на Европа са два пъти по-засегнати от това развитие от всички други континенти“, заяви Стефанов. По думите му Европейският съюз е лидер в тази глобална политика, която застрашава бъдещето на нашите деца, а историческият принос на Европа и САЩ за повишаването на глобалната температура в света е огромен в сравнение с Китай и Индия. Затова и амбициите на ЕС и САЩ са най-високи. 

Георги Стефанов припомни и статистиката, според която България е страната с най-енергийно интензивната икономика в ЕС. Тя е 3,8 пъти по-енергийно интензивна от средното равнище за ЕС. А това, логично, прави българските заплати по-ниски. 

„Ако ние искаме да преодолеем тази зависимост, трябва да надскочим тези научени уроци от историята“, каза зеленият политик. 

По думите му България може да бъде носител на промяната, защото нашата икономика е по-малко мащабна от тази на Италия или Чехия и ни позволява по-бързо да направим тази трансформация, която да изстреля българската икономика напред.  „Младите хора искат именно това – модернизация на икономиката и енергетиката, премахване на енергийните интензивности“, убеден е кандидат-депутатът на Зелено движение. 

Той припомни също, че преди енергийната криза и войната на Русия срещу Украйна ЕС харчеше по 1 млрд. евро на ден за фосилни горива. Откакто бяха започнати по-амбициозни политики в това направление, вече са спестени над 100 млрд. евро само защото използването на фосилни горива бе минимализирано

„Възобновяемите енергийни източници са 4 пъти по-евтини от АЕЦ и 3 пъти по-евтини от въглищните централи. България има огромен потенциал в геотермалните ресурси, което ни дава база за нисковъглеродна енергетика и икономика. Ако това се реализира, страната ни наистина може да стане „тигърът“ на Балканите“, заключи Стефанов. 


Целия диспут може да изгледате тук!