Борислав Сандов: Максимална подкрепа за Украйна, агресорът скоро ще се срине икономически

Водачът на евролистата на Зелено движение Борислав Сандов взе участие в дебат „Европейският дневен ред и българската перспектива“, организиран от Института за развитие на публичната среда.

Негови опоненти в дискусията бяха Александър Симов (БСП), Андрей Ковачев (ГЕРБ-СДС) и Радан Кънев (ПП-ДБ). Събитието се проведе в Дома на Европа, а водеща бе журналистката от БНР Силвия Великова.

„България е част от класическа Европа, дали сме много в европейската история. Не ни подхожда да имаме комплекс за малоценност и да говорим за Европейския съюз в трето лице.

Трябва да се промени практиката да нямаме изявена позиция в европейските институции и обичайно тя да се свежда до мълчаливо ЗА или упорито ПРОТИВ“, започна изложението си Сандов.

По повод популярното схващане, че евродепутатите отивали в Брюксел, за да защитават национални интереси, той коментира, че  в залата е и третият в листата на Зелено движение Якоб ван Бейлен, който е гражданин на Нидерландия, но негов приоритет е опазването и популяризирането на българската култура. „Ето това е национален интерес, а не запазването на въглищните топлоцентрали“, заяви Сандов.

„Европейската Зелена партия, в която Зелено движение е българският представител, беше в опозиция в последния Европарламент. Често ни питат защо сме направили по този начин Зелената сделка – всъщност не сме. Бихме я направили много по-добре и също имаме претенции към приетия план за действие.

Важно е да има повече зелени депутати, защото в следващия мандат няма да е достатъчно мнозинство от три партии – Европейската Народна партия, либералите от Обнови Европа и Социалдемократите, ами ще трябва и четвърти партньор.

За Европейския съюз ще е по-добре Зелените да са в тази коалиция и тя да е по-центристка, отколкото Консерваторите, които да я дърпат надясно. Групата на Зелените е доказано проевропейска и конструктивна“, представи той визията си за бъдещия Европейски парламент.

„Беше въпрос на политическо решение пълното приемане на България в Шенген. Ако оставим представителите на Австрия при ЕНП и консерваторите заедно да решават това, ще е по-трудно. А австрийските Зелени категорично са за приемането на България и Румъния в сухопътното Шенгенско пространство“, допълни Сандов.

По най-горещата международна тема – войната в Украйна, той потвърди позицията на ЕЗП за пълна подкрепа срещу Русия. „Зелените партии навсякъде са миролюбиви, но когато съседът ни е нападнат в дома си от агресор, който извършва ужасяващи престъпления, трябва да му помогнем с всички сили. Максимална подкрепа за Украйна, включително затваряне на въздушното пространство.

Агресорът скоро ще се разпадне върху глинените си крака под въздействието на Зелената сделка. Руската икономика е изцяло базирана върху суровините и няма да успее да се адаптира към новите реалности. Русия няма да издържи икономически на войната и това може да е краят ѝ под тази държавна форма“, смята водачът на зелената листа.

„Войната в Украйна и останалите външни заплахи категорично водят към обща европейска отбранителна политика и координация на оръжейните индустрии в европейските държави.

Необходимо е създаването на такава общоевропейска агенция за сигурност, която да включва в своя ресор и бедствията и авариите.

България е от малкото страни в ЕС, които не са домакин на европейска агенция. Затова е подходящо тя да бъде базирана у нас – ние сме външна граница и сме близо до Русия. Освен това регионът ще бъде от първите потърпевши вследствие на климатичните промени – това вече се случва с наводненията в Гърция, а и у нас“, изложи визията си за общата политика на сигурност Борислав Сандов.

Във връзка с бъдещото разширяване на Съюза зеленият кандидат сподели следните мисли: „Бих подкрепял като евродепутат приемането на Черна гора и Албания до 2029 г.

За съжаление, Северна Македония не е готова за член, въпреки че за България е изключително важно тя да влезе в ЕС.

Трябва да се даде стимул за членство на Грузия, Молдова и Украйна, за да имат европейска перспектива и да провеждат реформи.

Също така трябва да се покаже на Сърбия, че ако иска да се присъедини, не е това начинът, флиртувайки с Русия и Китай.

За голямо съжаление, пълната европейска интеграция на Балканите засега се отлага“.