Искаме да живеем като холандците? Нека гласуваме като тях

(на снимката: водещите канидати на Европейските Зелени Тери Райнтке от Германия и Бас Ейкхаут от Нидерландия с водача на евролистата на Зелено движение Борислав Сандов)

Зелените печелят евроизборите в Нидерландия, след като надделяха над националистите. Така стана ясно, че вълната на крайнодесните популисти в Западна Европа се спихва и прогресивните сили си връщат лидерството. Това е добро начало на евровота. Ако искате да живеем като холандците, гласувайте като тях в неделя. За България това означава подкрепа за Зелено движение с №29, тъй като ние сме единствените представители на Европейските зелени в България, а програмата ни е най-близка до тази на победителите в изборите вчера в Нидерландия. Всеки глас за Зелено движение ни доближава до по-успешните общества, на които искаме да приличаме.

Така Борислав Сандов, водач на листата на Зелено движение за евроизборите, коментира очертаващия се изборен успех на зелената коалиция в Нидерландия.

Зелената коалицията ще има 8 места в европарламента, сочат данните от първия екзитпол на Ипсос И&О / тв канала NOS. Управляващата крайнодясна и евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс, на която предричаха между 8 и 10 места, остана втора със 7 депутатски места.

“Ако гласуваме с мисъл за бъдещето на България и Европа, ние също не трябва да позволяваме на популисти и евроскептици да влизат в парламента изобщо – нито в българския, нито в европейския”, допълва съпредседателят на Зелено движение Тома Белев. “Преди месец се срещнахме с водещите кандидати на Европейските зелени – победителя в Нидерландия Бас Ейкхаут и Тери Рейнтке, която съм убеден че ще постигне огромен успех на изборите в Германия в неделя. Поставихме си съвсем ясна цел: да спрем възхода на крайнодесните и евроскептиците и да докажем, че прогресивните хора в Европа сме мнозинство. Това ще се случи”, убеден е Борислав Сандов.

“Изключително се гордея с резултата. Толкова много хора в Холандия избраха силна, зелена и социална Европа! С ваша помощ, ше продължа да работя за това в бъдеще. Този временен резултат е сигнал за останалата част от Европа, която ще гласува през следващите дни. Това дава надежда и показва, че силна, зелена и социална Европа е възможна, ако се обединим”, пише Бас Ейкхаут в писмо до българските зелени от Зелено движение.