Skip to content

Николай Сиджимов: До края на годината ще предложим промени в законодателството, за да може в началото на следващата година да въведем депозитната система

Кога в България ще бъде въведена депозитна система за пластмасовите и стъклени опаковки и какви ще са ползите от нея? Зам.-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов споделя:

В процес на подготовка сме на депозитна система и предполагам, че ще въведем стандартния модел, който и другите страни в Европа вече са въвели.

До края на годината ще предложим промени в законодателството, за да може в началото на следващата година да въведем депозитната система.

Една от възможностите са вендинг машините, чрез които приемането на опаковките ще се извършва автоматично. Виждаме възможността и малките магазини да могат да участват, тъй като баркодът може да се чете с най-обикновен четец. След като той бъде разчетен, ще стане ясно дали опаковката принадлежи към системата или не.

При депозитната система купувачът плаща депозит – сума, която получава обратно при връщане на опаковката в магазина. Така потребителите купуват само напитката, а нейната пластмасова, метална или стъклена опаковка вземат временно назаем.

Ще въведем отново традицията да бъдем отговорни към отпадъците, които отделяме, също така и да допринесем за въвеждането на кръговата икономика. Защото една от причините да се въведат такива системи, е отговорността към природата, отговорността към ресурсите на планетата, така че мотивите са в много направления и мисля, че ще се справим.

Задължително е да бъде направена информационна кампания, всички да бъдат запознати с това как работи и какви са отговорностите. Това ще бъде задължителен елемент в прилагането.

Цялото интервю през БНР вижте тук: https://bit.ly/3oopAkl