Поздравяваме Зелената партия на Англия и Уелс за историческия успех на изборите

ПП „Зелено движение“ поздравява Зелената партия на Англия и Уелс за четирикратното увеличение на местата им в местния Парламент и достигането на исторически рекорд от четирима депутати, което е най-добрият техен резултат на парламентарни избори в историята.

С получените повече от 1,9 милиона гласа Зелената партия на Англия и Уелс почти утрои своя дял от гласовете до 6,8%. С мотото „Истинска надежда. Истинска промяна“ Зелените спечелиха толкова места в провинцията, колкото и в големите градове. Вотът всъщност затвърждава успеха на Зелените от май, когато счупиха и собствения си рекорд на местните избори в 50-годишната си история, получавайки повече съветници от всякога.

Партията отне на лейбъристите централната част на Бристол, две места от бившите консервативни крепости Уейвъни и Северен Херефордшър и запази мястото си в Брайтън. Вотът е доказателство за увеличаващата се обществена подкрепа за политиките на партията, включително за предложението за увеличаване на минималната работна заплата и повишаване на данъците, за да се инвестира в обществени услуги. 

Резултатът на Зелената партия е наистина впечатляващ, особено като се има предвид и мажоритарната система там. По-силното представителство на Зелените ще държи правителството нащрек и е истинско доказателство, че британците желаят решение на проблемите със здравните услуги, чистата вода и жилищата

Даниела Божинова

„Надявам се много скоро тази силна зелена вълна да се разпростре и в Източна Европа“, добави още тя. 

През уикенда и французите също показаха ясно, че искат промяна и положителни действия в областта на обществените услуги и околната среда. Във Франция прогресивните и зелените се обединиха в Nouveau Front Populaire, за да попречат на крайната десница да вземе властта.

„Новият народен фронт“ спечели вота, показвайки, че дори и при съществени идеологически различия партии може да се обединяват, за да спрат пътя на крайната десница към победата.