Skip to content

Обявяваме се твърдо против провеждането на Луковмарш в европейска България през 21-ви век

Позиция на ПП Зелено движение

Въпреки че генерел-лейтенант Христо Луков често е посочван като патриот заради позициите му във връзка с решаването на националния въпрос, то оглавяваната от него организация Съюз на българските национални легиони открито е проповядвала една недемокртична и нехуманна идеология, не се е противопоставила на приемането на антиеврейско законодателство, подкрепяла е налагането на тоталитарен режим и е поддържала близки връзки с Третия Райх.

Днес България е правова и демократична държава и не може да приема разпространението на идеологии, които накърняват правата на други членове на обществото – това ясно е записано в чл. 39, ал. 2 от Конституцията. Никой не желае да ограничава стремежа към патриотизъм – но той не може да бъде свързан с недемократични идеологии. Напротив, Зелено движение сме твърдо убедени, че, отстоявайки последователно правата на отделния човек, днес можем да постигнем решаване на всички нерешени проблеми от миналото, включително и в съседните на България държави.

Смятаме, че в 21-ви век е недопустимо да се провежда и разпространява, даже и като спомен, идеологията на Съюза на българските национални легиони или пък да се веят неофашистки символи, да се проповядва омраза срещу хора от различен етнически или расов произход и срещу хора с различни политически възгледи. Ето защо твърдо заставаме срещу провеждането на тези „маршове” в европейска София и в европейска България.

НС на Зелено движение