Skip to content

ПОЗИЦИЯ на партия „Зелено движение“ във връзка със смъртта на руския опозиционер Алексей Навални и със защитата на националната сигурност на България

Убийството на Алексей Навални не е символична, а реална, физическа  заплаха  на руския режим не само срещу всеки опозиционен глас в самата Русия, но и показна заплаха срещу демокрацията в целия свят. Последните събития в Русия разбиха всякакви илюзии, че руският диктатор може да направи крачка назад и да прояви благоразумие. От 2014 г. Русия постепенно реинкарнира “сталинисткото” преследване и мракобесие. Агресията  срещу Украйна  става все по-реална заплаха не само срещу страните от бившата СССР, но и срещу цяла Европа. Като страна, силно свързана и исторически, и икономически – чрез завладяването на стратегически отрасли от българската икономика – основно в енергетиката и в телекомуникациите,  както и чрез множество фирми с пряко или опосредствано руско участие, и най-вече чрез дългогодишното  задкулисно руско влияние в българската политика,  България е уязвима и трябва да предприеме бързи мерки за защита на националния си суверенитет.

Имайки предвид важността и спешността на необходимите мерки за гарантиране националната сигурност на България, Зелено движение настоява:

  • Незабавно ДАНС да огласи резултатите от проверката, разпоредена още през януари 2023 г., дали санкционирани граждани на Русия притежават недвижими имоти в България. Според журналистически разследвания в различни български медии поне петима руски олигарси, които фигурират в санкционните списъци на ЕС, а някои от тях са санкционирани и от Великобритания и САЩ, притежават имоти по Черноморието. Към 2024 г. около 100 000 руски граждани имат имоти и участия във фирми в България.
  • След оповестяване на резултатите от проверката на ДАНС от 2023 г. трябва да бъдат забранени и разтурени неформалните паравоенни структури, действащи на територията на страната, за които има сведения, че се опитват да прокарват руски интереси срещу националната сигурност на Република България .
  • Министерски съвет да внесе законопроект за прилагане на международните санкции срещу Русия. България е единствената страна в ЕС, която не прилага санкции срещу руски активи или собственост на нито един руски олигарх или на руска компания от санкционния списък на ЕС, като изключим санкциите срещу „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. В сегашното българско законодателство няма дефиниция за „замразяване“ на имущество, както то се прилага от останалите държави в ЕС по отношение на руските активи. В този законопроект да бъде посочен и механизъм за одържавяване на руската база в курорта „Камчия“, чийто собственик е правителството на Москва.
  • Евроатлантическото мнозинство в Народното събрание да започне да работи за спешна и радикална реформа в българските служби, която се бойкотира от президента Румен Радев и от някои български политически партии. Във всички институции в сферата на националната сигурност или в политически партии периодично се осветяват руски агенти, но тези разкрития са или след сигнали от партньорски служби, или само имитират дейност. Политици, агенти на ДАНС, антимафиоти, бивши и настоящи военни са осъществявали шпионска дейност в полза на Русия, като има голяма вероятност не всички да са били разкрити досега.
  • Правителството и СЕМ да внедрят комплексни мерки срещу дезинформацията, както и срещу разпространението ѝ в националните и обществени медии.
  • Правителството и службите за национална сигурност да разширят и прилагат мерките за киберсигурността на държавните институции.