Тома Белев: Има хора, които вярват, че аз спирам лифтовете на Витоша

Нашето общество е болно, защото се инвестираха огромни средства в убеждаване, че всички са маскари

Съпредседателят на Зелено движение Тома Белев и водач на листата в 24-ти район, София, участва в магистрално интервю в онлайн предаването на Асен Генов „Контракоментар“.

Неработещата прокуратура води до това в българското общество да се нормализира нарушаването на закона като нещо естествено. Да си казват хората: на този нищо не му се случи като последствия, значи и аз ще правя така.

Това развращава обществото. Връщане назад няма, ако не си кажем: стига, вече не става по този начин”, заяви Белев.

“Нашето общество е болно, защото едни хора, най-вече от средите на ДПС, инвестираха много средства в медии, които да обясняват на обществото, че всички са маскари. Това наистина се е наложило в съзнанието на голяма част от гражданите. А за партии като ГЕРБ и ДПС е изгодно хората да не ходят да гласуват. Цялата логика е: всички са маскари, за какво да ходя да гласувам. Единственият лек срещу това е повече участие. Когато се отказваш от демокрацията, след това идват сивите, а накрая и черните“, припомни той.

Като лесовъд и бивш директор на Природен парк „Витоша” той коментира казуса със спирането на Симеоновския лифт:

Проблемът със Симеоновския лифт е, че собственикът не желае да инвестира. Това, че не можели да сменят кабинките, а трябва да се строи на ново, са приказки за лека нощ. Този, който е трябвало да реагира – Столична община, не го е направил.

И попадаме в тъпата ситуация да сме имали лифтове за Витоша, пешеходните маршрути да са съобразени с тях, и идва някой и казва: Много искам да купя тука едни лифтове.  Един Общински съвет реши, че това нещо трябва да се приватизира, следващият Общински съвет го направи. И това беше в мандата на Бойко Борисов като кмет.

Но да мислим какво може да се направи сега. Настоящата ситуация не работи. Да се даде на държавата също не е вариант. През 2019 г., като общински съветник в Демократична България, предложих следното: София да си купи обратно лифтовете, още повече, че сега, когато не работят, те не струват нищо. Това е доброволната опция, но има и принудителна – тези лифтове са опасни, а по договор собственикът трябва да ги поддържа безопасни. За това предложение обаче не им стигнаха на мнозинството от ГЕРБ 4 години, за да го разгледат.

А при нас от твърде елементаризирано представяне, накрая излиза, че Тома Белев спира лифтовете на Витоша – това се повтаря във Фейсбук групите, а аз от 12 години не съм директор на Парк Витоша. Тази елементаризация на политически разговор води до това, че обикновеният гражданин вярва, че някакъв такъв друг обикновен гражданин като мен може да каже: Край, на Витоша няма да има лифтове.

Даже от парламентарната трибуна Хамид Хамид показваше как щял да реже пипалата на „зеления октопод“. Това снижава нивото на парламентарната дискусия, там все по-рядко има професионалисти. Парламентът е пълен с хора, които са започнали трудовия си стаж като служители в партия, и вероятно ще го завършат по този начин. Те никога не са работили нищо и минават за големи експерти”.

„В Зелено движение решенията винаги се взимат след дълго обсъждане. Аз даже бях изненадат от резултата, макар че гласувах за излизането от коалицията Продължаме промяната – Демократична България. При нас не може да се уговориш – гласувай еди как си, хората се обиждат, защото са много свободолюбиви.

Не сбъркахме, защото с излизането искахме да запазим идентичността си. За съжаление, в ПП-ДБ започнахме да губим част от нея. Пример за това е решението за новите блокове в АЕЦ Козлодуй. Не сме го включвали в програмата си, не сме го обсъждали експертно, и изведнъж излизаме с такова предложение. Ние в Зелено движение не участваме в договорки на тъмно”, обясни част от мотивите за решението съпредседателят на партията.

Проблемът с ядрената енергетика в България е много прост – ние нямаме нужда от нея. Още като щеше да се строи АЕЦ Белене, ни плашеха, че без него ще стоим на студено. Коя е четирите досега енергийни стратегии на България е изпълнена? Никоя. Няма нито една вярно написана, която да е предсказала потреблението и производството.

Какво има до момента в „АЕЦ Козлодуй, четвърти блок“. Четири думи. Само това е. А вече е избран изпълнителят, той си е избрал 15 фирми-подизпълнители.

Трябва ли отсега да дадем 30 милиарда, и то за два блока, които остега е ясно, че ще продават енергия на по-високи цени? Както е планирана цената на тока при новите блокове на Козлодуй, тя е два пъти по-скъпа от сега.

Затова не е лошо България да си върви към изпълнение на това, което е заложено в европейски мащаб – т.е., децентрализация и либерализация и да подкрепим хората сами да си произвеждат тока”, продължи той.

Запитан по какво се отличава Зелено движение от доскорошните си партньори и от всички други партии, Тома Белев даде следните примери:

„На първо място, Зелено движение не е лидерска партия. Основана е през 2008 г. и през това време са се сменили множество съпредседатели. Смятаме го за добро. Защото не е хубаво човек да се окопава на властова позиция, защото такова окопаване води до смъртта на организацията.

Ние сме член на Европейските Зелени, там практиката е същата и смятаме, че така е демократично.

Свикнали сме в България да има лидер, да тупа по рамото, да наказва бащински. А според мен това е вредно за демокрацията.

Зелената политика не влиза в ориентацията ляво-дясно или либерално-консервативно. Тя взима от всички тях по нещо с една обща идея – идеята да не вредиш, да не се развиваш за сметка на друг“.