Вера Стаевска: По времето на социализма димящите комини може да са били символ на просперитет, днес са символ на болести


Снимка: Фондация “Екатерина Каравелова”

Няма как да се защитава биоразнообразието, ако човечеството продължава да експлоатира безконтролно и диво ресурсите на Земята. По времето на социализма димящите комини може да са били символ на просперитет, но днес са символ на болести, ракови заболявания и ниско качество на живот. Това мнение изказа Вера Стаевска, част от Изпълнителния съвет и кандидат-депутат на ПП „Зелено движение“ за Европейския парламент (преференция 7), по време на публичния дебат „ТЯ в Европа“, организиран от фондация „Екатерина Каравелова“. 

Именно биоразнообразието е по-близка екологична тема до българите, каза Стаевска, изхождайки от факта, че тя „пали“ най-много хора да подкрепят различните екологични протести. Кандидат-депутатът обвърза кризата в загубата на биоразнообразието в глобален мащаб с климатичната криза.

„Европейският зелен пакт е реалност и ние като част от Европа трябва да го приложим така, че нашето качество на живот да се повиши и това няма да е за сметка на някого. Във въглищните региони се изливат милиони евра, трябва да помогнем на хората там да живеят по-добре, да имат зелени работни места. Най-лесното обяснение е – трябва да запазим собственото си оцеляване като човечество“, поясни още Стаевска, която е доктор по социология и в момента се обучава в магистърска програма по „Право на ЕС” към Софийския университет и Университета на Лотарингия.

Трябва да се наваксат пропуснатите моменти в това направление при последното председателство на ЕС, гласи позицията на Зелено движение и Европейската зелена партия. Зелените имат и по-амбициозни цели – до 2030 г.  емисиите на парникови газове да се намалят с повече от 50%, а до 2040 г. (вместо до 2050 г., както се предвижда в документа) Европа да бъде напълно въглеродно неутрална. 

„Визията за т. нар. Зелена сделка идва още от 1972 г. от визионерите на ЕС и е свързана с производството на чиста храна, а климатичните промени задвижиха огромна европейска младежка енергия по тази тема, която предизвика зелената вълна, принудила и партиите на статуквото да подкрепят Зелената сделка“ , припомни Стаевска За нея е важно по темите да се говори информативно, без пропаганда, и да се решават истинските проблеми, като например – как да се съвмести повече зелена енергия с повече чисто производство и с опазване на биоразнообразието. 

По темата за отбраната тя напомни, че в новата стратегия на ЕС е предвидено 35% от бъдещите инвестиции в отбрана да бъдат вътрешнообщностни. От това, разбира се, би могла да се възползва и българската отбранителна индустрия, подчерта още Вера Стаевска. За нея е много важно и в рамките на НАТО Европа да има своя отбранителна мощ, а не да зависи твърде много от свои съюзници, като САЩ, където глобалната вълна от популизъм и компромиси с демократичните ценности също представлява заплаха.

Нелогично е да преговаряш с агресор, нападнал съседа си без причина, и да смяташ, че това защитава мира. Това защитава именно войната. Най-резултатният начин да се бориш с войната, е да спазваш международните споразумения и да не нарушаваш границите. Това не е наливане на пари във война, а в превенция и спиране на агресора“, опонира Стаевска част от останалите участнички в дискусията. 

„Международно признатите граници трябва да се спазват. Ако позволим на един агресор да започне война и след това започнем да му се молим да я спре, запазвайки цялата вече завзета територия, това не би бил добър прецедент за целта на ЕС да сложи край на войната на европейския континент. Ние се връщаме към заплахи от миналия век и е решителен момент като избиратели да покажем, че не сме съгласни с това“. 

Тя припомни и последната резолюция на Европейския парламент от миналия месец по темата, по-конкретно – за заплахата от хибридни атаки от Русия преди изборите. За съжаление България е включена в резолюцията като пример за особено податлива страна да пропагандира руски интереси преди изборите, каза Стаевска и подчерта, че медийните и хибридните атаки са много важна част от сигурността на Европа. 

На европейско ниво се позволява популизмът, фалшивите новини и кампании със заблуждаваща информация да насочват общественото мнение против дадени европейски политики. Затова според Стаевска е важно „да стигнем до хората с истински новини, да има гражданско образование за младежи за това какви са правата и задълженията им, как да различават фалшивите новини и да не се превръщат в неволни техни разпространители“. 

Коментирайки Плана за възстановяване и устойчивост и европейските планове като цяло, кандидатът за Европейския парламент на Зелено движение изтъкна, че България никога не е имала проблем в усвояването на средствата, а с това какво се прави с отчетените средства. „Не става въпрос за усвояване, а за оползотворяване, за изпълнение на политики. Тези пари не са дадени, за да се наливат в националния бюджет на страната, а за да се постига по-добро качество на живот в България. Това би трябвало да е приоритетът на един евродепутат – да се подсили капацитета на контрол. Трябва да имаме по-добра култура на честност у администрацията, а тя се възпитава с контрол“, убедена е Стаевска.

Темата за половото равноправие също е важна за Зелено движение, което е и първата партия в България, която се бори за равни права за сексуалните малцинства, отчете тя. Самата Стаевска не е привърженик на политиката за твърдите квоти – по отношение на пол, възраст, народност, вероизповедание.

Позитивната дискриминация може да събуди съмнения за личните качества за хората, които са промотирани на водещи позиции“. Въпреки това в Зелено движение и ЕЗП има достатъчно качествени дами. 

Вера Стаевска припомни и решение на ръководството на Зелено движение, според което Борислав Сандов и Даниела Божинова са двама водачи на листата на партията за европейските избори и при избирането им в ЕП ще си поделят мандата. 

Личните каузи на Вера Стаевска са свобода и качество на живот, което е неизменно свързано с чистата околна среда, правовата държава и спазването на законите от всичко. 

“Организираме това събитие, тъй като гласът на жените в политиката трябва да се чува. При 52% жени от населението на България процента на жените в българската политика никога не е достигал дори 30%. От всички участници в дебати, излъчени по БНТ и БНР, на предсрочните парламентарни избори през 2023 г. едва 9% са били жени”, заяви председателят на фондацията Марина Кисьова де Хеус, допълвайки, че Фондация “Екатерина Каравелова” ще работи за насърчаването на жените в политиката и чрез специална
онлайн платформа, срещи на живо, информационни сесии и много други като част от проекта “ТЯ в България”.

Целия дебат вижте тук: