Кандидати на Зелено Движение участват в битката срещу „Вълка от Върбовка“

Зелено движение застава твърдо зад будните граждани от община Павликени и региона в тяхната борба за правова държава, здравословна жизнена среда и възможност да развиват устойчив поминък!

Разследването на Антикорупционен фонд осветли за широката общественост множество притеснителни обстоятелства около инвестиционното предложение на „Петрургия“ ООД за изграждане на завод за каменна вата край с. Върбовка, който ще се захранва с енергия от огромен инсинератор за изгаряне на отпадъци.

В контекста на казуса „Върбовка“ ключови личности от гражданската и институционална съпротива срещу реализацията на този опасен проект, са кандидати за народни представители от листите на Зелено движение с номер 29.

  • Пенчо Пандъков e еколог, хидробиолог и водач на листата на Зелено движение в обл. Велико Търново. Участва активно в обществените обсъждания, в протестите срещу завода и в събирането на над 20 000 подписа срещу реализацията му. Подава редица експертни становища по казуса като представител на сдружение „Балканка“, с което разкрива сериозни пропуски в доклада по Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС). Участва в двата експертни екологични съвета към Районния инспекторат по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново, на които непримиримо отстоява обществения интересни и защитава научните факти. Аргументираното му особено мнение дава процедурно основание за ново разглеждане на доклада след първоначалното му скандално одобряване.
  • Венцислав Златев е психолог, предприемач и учител. Заема трето място във великотърновската листа на Зелено движение. Той е активна част от гражданската съпротива срещу инвестиционното намерение на „Петрургия“ ООД в общ.  Павликени от самото й начало. Златев е сред най-разпознаваемите радетели за активно гражданско участие в местното самоуправление и ревностен защитник на демократичните ценности.
  • Борислав Сандов – бивш министър на околната среда и водите и един от най-разпознаваемите природозащитници в България. Като министър през 2022 г. Сандов заварва процедурата по одобрение на завода на Румен Гайтански-Вълка на финален етап. С решителни действия успява да смени директора на РИОСВ – В. Търново часове преди да подпише положителното решение по ОВОС. Новоназначеният директор Мая Радева връща проекта за ново разглеждане, което се случва много по-прозрачно и експертно, а рисковият проект е отхвърлен по категоричен начин. Управляваното от Сандов министерство оказва пълна институционална подкрепа. Борислав Сандов е водещ кандидат на Зелено движение в листата за Европейския парламент, както и водач на листите в Смолян и 23-ти МИР на София-град.