Съдебен успех за гражданите на Нова Загора

С решение от 28 юни Върховният административен съд отмени трикратното завишаване на такса смет в Нова Загора за 2021 година като напълно необосновано. Съдебното решение означава, че Община Нова Загора, контролирана от ГЕРБ, ще трябва да връща на надвнесената такса смет за 2021 година на изстрадалите граждани на Нова Загора. Нека припомним, че ГЕРБ причини завишаването на таксата, заради повишени разходи за сметоизвозване по договор за обществена поръчка с фирма “Сорико”, близка на стария кмет на града от ГЕРБ.

Главна заслуга за успеха има Кремена Петрова, общински съветник на Демократична България, председател на ИК „Нова Загора иска да диша“ и организатор на протестите за чист въздух и здравословна жизнена среда в областта. От години Кремена води борбата на местното население срещу замърсяването на въздуха в Нова Загора от инсталацията за биогаз на фирма “Енерджи 2” ООД – част от групата “ГРАДУС”. В инсталацията за биогаз се доставят животински отпадъци от всички предприятия за пилета на фирма “Градус”, от фермата за норки (вече забранена след намесата на министър Сандов) и от кравефермите в района, които доставят кравешка тор и урина. От тези отпадъци се произвежда метан, а чрез когенерация се произвежда електрическа и топлоенергия.

След 2-годишна съдебна сага, решението излезе точно преди предстоящите частични избори за кмет на 3 юли. Излишно е да казваме, че Зелено движение, заедно с цялата коалиция “Демократична България”, горещо подкрепяме кандидатурата на Кремена Петрова за кмет на Нова Загора. Сигурни сме в нейния успех, като един доказал се борец за чиста и здравословна околна среда.

Принос за съдебния успех има адв. Свилен Овчаров, член на “Зелено движение” и активист на зелената група в близкия Свиленград, който осигурява постоянна юридическа подкрепа на каузите на Кремена Петрова за Нова Загора.

Повече за неговата практита по екологични дела може да видите в блога на “Зелените адвокати” тук: http://ecopravo.blogspot.com