Skip to content

Албена Симеонова: Проектозаконът за индустриален коноп стигна до под кривата круша

Животът на това Народно събрание не стигна, за да поправи една законова несправедливост, свързана с производството и с преработката на индустриален коноп.

Съгласно сега действащите закони в България не може да се преработва коноп, а това е мощна индустрия, която генерира милиони печалби и създава работни места.

Проектозаконът стигна до под кривата круша“.

Така Албена Симеонова от Зелено движение, част от коалиция “Демократична България” и един от съавторите на законопроекта, който трябваше да разреши законната преработка на индустриален коноп у нас, обяснява как проектът спря до одобрение на първо четене в комисия.

“България е от малкото страни в Европа, в която се позволява да отглеждаш конопа, но не и да го преработваш. Затова много хора са преместили бизнеса си в Румъния“.

Според нея в България има неразбиране за разликата между индустриалния коноп и индийския канабис, който се ползва като упойващо вещество, тъй като това са два отделни вида.

“От индустриалния коноп се произвежда хартия, платове, въжета, чували, използва се в строителството, в козметиката, във фармацевтичната индустрия”.

Чуйте цялото интервю с Албена Симеонова пред БНР тук.