Вера Петканчин: Пряката демокрация и по-голям граждански контрол може да преборят корупцията 

Пряката демокрация и разширяването на възможностите за гражданско участие и граждански контрол на всички нива е един от начините, по които България може да противодейства на корупцията. Това мнение изказа в предизборен дебат по БНТ Вера Петканчин, кандидат на ПП „Зелено движение“ за евродепутат и за народен представител от 14 МИР – Перник. 

От Зелено движение отдавна се застъпват силно за идеята за индивидуална конституционна жалба. Тоест възможността всеки един гражданин да може да се обърне към конституционния съд и да постави под въпрос съобразността с Конституцията на даден лобистки законопроект, припомни Петканчин. По думите ѝ трябва да се приемат и други мерки, които да въздействат върху възможностите на администрацията да въздейства. „Колкото по-малко са тези възможности, толкова по-малко ще са поводите и точките, в които може да се случва корупция“, добави тя и напомни за над 140-те регулиращи органи и комисии в страната ни. 

Корупцията, по думите ѝ, може да се пребори и с масови обучения на държавните служители по отношение на антикорупционни мерки от страна на държавата. И, разбира се, налагане на строги наказания за корумпиране. 

България няма как да стане енергийно независима, ако продължи да внася газ и ядрено гориво. Подобна независимост ще се постигне чрез използването на възобновяема енергия, но тя трябва да се децентрализира и съчетае с устройства за съхранение.

„На всеки покрив трябва да има разположен по един соларен панел, а хората трябва да получат достъп до това, включително и енергийно бедните, които са около 1/3 от нашето население – за тях трябва да има специално фокус и специални мерки“, коментира Петканчин енергийната тема. Средства за това може да дойдат от т. нар. Зелена сделка, която по визията на Зелено движение трябва да е и социална. 

Тя припомни и тъжния факт, че около 3000 човека в България годишно умират преждевременно заради фините прахови частици и  замърсяването на въздуха, голяма част от което се дължи от замърсяването от въглищните ТЕЦ-ове.

Разширяването на ВЕИ може да реши и друг сериозен проблем, свързан с високата енергоемкост на българската индустрия, смята кандидат-депутатът. В момента държавата ни не помага за решаването на проблема, тъй като задържа трансформацията в енергетиката, каза политикът от Зелено движение. Мощното и масово навлизане на зелената енергия, която е с много по-ниска цена, може да повиши лесно конкурентоспособността на българската икономика. Разбира се, става дума за добре балансиран микс от всички видове възобновяема енергия, заедно с инсталиране на батерии. 

Вера Петканчин има две свои лични каузи, първата от която е свързана с радикална промяна в българското образование. Втората пък е обвързана с подкрепата и даването на реални възможности за развитие на микро и малките предприемачи, занаятчиите, хората, занимаващи се с биоземеделие и производство на храни. А големият ѝ мотив за участие в политиката е, разбира се, опазването на природата – основния фундамент, върху който стъпват икономиките и обществата. Това е възможно да се случи, както когато Министерството на околната среда и водите бе управлявано от автентични природозащитници.