Даниела Божинова: Родното място на най-големия дарител е без средства за лекар и аптека 

Осигуряването на публичната услуга по здравеопазване е абсолютно базисно за една власт и за едно населено място, посочи по време на посещение в странджанското село Зидарово Даниела Божинова, депутат и кандидат за народен представител от ПП „Зелено движение“. 

Коментарът беше направен по повод липсата на достъп до здравни грижи в селото.

От години в Зидарово няма нито лекар, нито аптека. Кметът на селото показа на кандидаткатаголяма пустееща сграда на селския площад, където би могло да се настанят здравна служба иаптека. Сградата остава с неясен статут и държавните институции не оказват минималносъдействие. Божинова се ангажира с проучването на въпроса и намирането на решение, което да ползва 1200-та жители на Зидарово.

„Как така село Зидарово, родното място на най-големия дарител в българската история –Александър Георгиев Коджакафалията, дарил на обществото милиони в началото на 20 век, се е превърнало в нещастно изоставено място, което се моли за няколко хиляди лева и елементарни здравни грижи през 21 век?“, реагира риторично на гледката и жалбата на кмета Даниела Божинова.

Макар и далеч по-малко от времената, когато е било общински център, село Зидарово остава сравнително жизнено. В него живеят преобладаващо роми, има нарастващ брой деца и училището наскоро е повишило статута си до седемкласно. Напълно без отговор остават обаче най-важните хигиенни нужди на хората в Зидарово. Необходима е подмяна на мрежата за питейна вода, нова канализация, превенция на наводнения, грижи за реката и нейното замърсено корито, поддръжка и изграждане на улици, тротоари и др. Общинският център Созопол не е осигурил публични инвестиции в с. Зидарово през последните години. Като единствена придобивка се сочи само изграденият фитнес, който далеч не е първи приоритет.

В разговор с местни хора Божинова посочи, че освен активен кмет, който да защитава интересите на селото пред общинските власти, на Зидарово и другите села като него ще са нужни също така по-добри законови условия, които да им гарантират дял от общинския бюджет, публични инвестиции и услуги. Законодателите трябва да работят за децентрализацията към малките населени места, за овластяване на техните жители и кметове за реално местно самоуправление.

Напускайки Зидарово, Даниела Божинова посети руините на стара фабрика за преработка наиндустриален коноп, работила интензивно през социалистическо време. Кандидатката коментира съдбата на законопроекта на Зелено движение за разрешаване преработката на индустриален коноп, внасян в няколко парламента, неодобрен от 49-то НС: 

„Забраната да се преработва технически коноп остава за мен далече от здравия разум, а липсата на разбиране за вдигането на тази забрана е още по-необяснимо. Надявам се най-сетне да се формира парламентарно мнозинство за легализиране преработката на технически коноп.Преработката би била значителен стимул както за зелената икономика, така и за земеделието.Увеличаването на площите на конопа може да помогне също за парниковите емисии. Конопът е биологичен уловител на въглеродния диоксид от атмосферата, при това до към пет пъти по- мощен от гората”.

Даниела Божинова е кандидат за народен представител, водач на листата на Зелено движение в МИР Бургас с номер 29 и преференция 101 и кандидат за евродепутат с преференция 102.