Веселин Дробенов: Ние застъпваме подхода “Единно здраве”, в който съчетаваме факторите на средата, здравето на човека и здравето на природата

Веселин Дробенов, доктор по генетика и координатор на работната група по здравеопазване в Зелено движение, взе участие в предизборен дебат по Българското национално радио.

Д-р Дробенов е кандидат с преференция 109 в евролистата на Зелено движение, с преференция 109 в 25-и район София-град и със 107 в София-област.

Ето акцентите от неговото участие в БНР:

Правото на здраве е човешко право гарантирано от Хартата за правата на човека на ООН с изменение от 2022 г.

Здравеопазването и болнолечението вървят ръка за ръка, но не са едно и също нещо.

Ние застъпваме подхода  “Единно здраве”, в който съчетаваме факторите на средата, здравето на човека и здравето на природата.

Българите са с най-ниските показатели за щастие и най-високите за “самота” в Европейския съюз. Показателите за ментално и психично здраве са силно понижение. Наш приоритет е да се погрижим това да се промени.

Без ментално здраве не може да има физическо, не може да има превенция на социално значими заболявания, не може да има раков скрининг, не може да има здрав народ.

Лекарите не могат да бъдат изкупителната жертва на една счупена система. Отдаденият на професията доктор е сърцето на нашата програма.

НЗОК трябва за бъде поставена под обществен контрол, националната детска болница също. Прозрачност е това, което искаме да видим.