Владислав Панев: Самото усещане за конфликт между Украйна и Русия води до ръст на цените на газа

Vladislav Panev: “От участието ми преди малко в Лице в лице:

Самото усещане за конфликт между Украйна и Русия води до ръст на цените на газа. В понеделник те се покачиха рязко с близо 20 процента. Така електроенергията на нашия пазар днес и вчера прескочи границата от над 518 лева за мегаватчас, над които държавата не предвижда компенсации за бизнеса. Ако кризата на североизток се задълбочи или напрежението не спадне, съм сигурен, че правителството ще вземе ново решение за вдигане на тавана за компенсациите и за потребителите на ток, и на газ.

България се къпе в море от пари, защото сме голям нетен износител на електроенергия, а зависимостта ни от газа е малка. Така че имаме възможности да помогнем на засегнатите, което да ни даде конкурентно предимство за завземане на нови пазари. Ако това бъде направено, имаме възможност да дръпнем яко напред.

Дългосрочното решение, което да ни направи енергийно независими от подобни кризи, е диверсификацията на източниците на газ, както и инвестирането в други начини на отопление (термопомпи, соларни панели, изолация, енергийно ефективни сгради).„

Цялото участие вижте тук: shorturl.at/dhrQ4