Владислав Панев: Панев: Печелим милиарди от енергийната рецесия. Въпросът е да защитим семействата и бизнеса

Акценти от участието на Vladislav Panev в Лице в лице:

Мораториумът е голям проблем, ако продължи дълго време. Убеден съм, че енергийното министерство разработва мерки, които ще бъдат ясни до няколко дни. По отношение на бизнеса миналата седмица имахме разговори в бюджетна и енергийна комисия – там спорът е какви да бъдат компенсациите, не дали да има компенсации.

България „в момента се къпе в пари, защото ние изнасяме поне около 30% от електроенергията, която произвеждаме и то на високи цени. Няма как да позволим собственият ни бизнес да пострада от това, че всъщност конюнктурата е положителна за нашата държава. Ние трябва да се възползваме от това да увеличим конкурентоспособността си и да завладяваме нови пазари, а ако това бъде направено следващата година, България ще излезе много по-силна от кризата и това е задачата на правителството.

В момента цените на електроенергията се покачват заради покачването на цената на природния газ. „Газпром” изнася по-малко за Европа, това е проблем, създава се дефицит. В България енергийният микс е такъв, че газът заема много малка част от нашия енергиен микс. Ние тук имаме ядрена централа, въглища, ВЕЦ-ове, ВЕИ-та. На всички тях себестойността на енергията им не се е повишила, а цените, на които продават, на които изнасят, се повишават с пъти. Ние наистина печелим милиарди от тази криза и въпросът е да защитим и домакинствата, и бизнеса, така че да не стане като в поговорката „Вода гази, жаден ходи”.

Очаквам бум на инвестициите в енергетиката и конкретно в чистата енергия в България, защото именно в енергийния сектор аз виждам огромни инвестиции, които просто няма как да не се случат. Идват нови технологии, агроволтаици… възможностите в момента са огромни. Намерения за нови 15 хиляди мегавата фотоволтаици, които няма как да бъдат осъществени без системи за съхранение на енергия. Високите цени на тока водят точно до това.

Стана адски изгодно да се инсталират соларни панели, от които себестойността е в пъти по-ниска от пазарните цени. Без никакви субсидии или гаранции за изкупуване от държавата. Бизнеса гласува и рискува с парите си за позеленяването на енергетиката. Просто защото е по-изгодно и сигурно.

Цялото участие вижте тук: https://bit.ly/3F90sDJ