Демократична България внася предложение за ликвидация на Държавната петролна компания


Промените могат да върнат в държавния бюджет по-голямата част от 50 млн.лв. капитал на компанията, които да се преразпределят за належащи приоритетни проекти 


Промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, които целят закриване на Държавната петролна компания и спестяване на разходи за заплати, внасят от Демократична България днес. 


Държавна петролна компания беше създадена през 2020 г. с цел да се намесва в пазара на горива, като обещанията на тогавашното правителство бяха първите от общо 100 планирани държавни бензиностанции да отворят врати през март 2021 година.“Нищо такова не се случи, но беше назначен борд на директорите и над 30 човека персонал, които ни струват всеки месец стотици хиляди левове. Именно този абсолютно ненужен разход искаме да спрем”, коментира един от вносителите на предложението Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение, част от Демократична България. 


“С ликвидирането на Държавната петролна компания можем да спасим по-голямата част от капитала на компанията в размер на 50 млн лева, като ги върнем в държавния бюджет, за да се използват за много по-приоритетни обществени проекти. Например за детска болница или защо не за покриването на цялата страна със зарядни станции за електромобили. Или просто за попълване на фискалния резерв във време на висока инфлация, която е добре да бъде укротена”, допълва още Владислав Панев.