Skip to content

Зеленото движение е доказало автентичността си през последните три десетилетия


Позиция на ПП “Зелено движение”

Тези дни, надяваме се без преднамереност, вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова отбеляза пред медиите, че няма да е далече времето, когато ще се роди истинско зелено движение в България. Ние, от Зелено движение, с грижа и уважение към институцията, която представлява вицепрезидентът, очакваме по-добра информираност от нейна страна.

“Зелено движение” е единственият към този момент пълноправен член на Европейската зелена партия. Последователността в развитието ни, както и адекватната и професионална работа на международния ни екип гарантира изключително добрата ни позиционираност в рамките на зеленото европейско политическо семейство. Европейските зелени имат доказана нетърпимост към всякакви опити за подмяна и с оглед на високата степен на разпознаваемост на нашите водещи лица, няма шанс да се подведат по опити за такава.

“Зелено движение” в продължение на повече от десетилетие подкрепя автентичните граждански инициативи за защита на природата на България, за чиста околна среда като гаранция за здравето и просперитета на българските граждани. Държим да посочим, в случай че госпожа вицепрезидентът не е имала възможност да се осведоми достатъчно добре, вероятно отчасти поради дирижираното оскъдно медийно отразяване, че инициитиви като “Спаси Пирин”, “За Витоша”, “Да спасим Карадере”, “Няма да дадем Странджа на мафията”, “Да спасим Кресненското дефиле” “Зелените алтернативи против АЕЦ” и коалициите от неправителствени организации “За да остане природа в България” и “Коалиция за климата” отдавна формират автентичното зелено движение в България. То е доказало своята жизненост с активната подкрепа за каузите му от страна на десетки хиляди граждани, изразявана по площадите в цяла България през последните три десетилетия. Сред инициативите могат да се сложат много други, успешно защитавани и в Европейския парламент, въпреки твърдите антизелени позиции на редица български евродепутати от всички политически партии.

Зеленото движение оцелява и укрепва, въпреки безбройните хибридни образувания, често близки до или създадени от различни управляващи кръгове, за да го компрометират. Редно би било ДАНС да разполага с достатъчна информация кои са истинските екорекетьори и кого точно обслужват те. Защото в интерес на всички нас, след като и вицепрезидентът го отбелязва така загрижено, е да отсеем истинското зелено от хибридната плява.