Борислав Сандов: 1,2 млрд. лева за Мини „Марица Изток“ са непозволена държавна помощ и ще блокират Плана за възстановяване 

Гласуваните 1,2 млрд. лева за Мини „Марица Изток“ са непозволена държавна помощ. Те са в нарушение на европейските правила и ще бъдат похарчени от нашите данъци за нещо мръсно, от което умират все повече хора в България. Това мнение изказа в предаването „Виж кой говори“ на „Дарик“ бившият министър на околната среда и вицепремиер Борислав Сандов. 

Той коментира и скандалните промени в Закона за опазване на околната среда, приети при нарушение на правилника на дейността на Народното събрание и през „задни вратички“. По думите му, в резултат има „тотално премахване на бариери пред замърсяването на околната среда при определени големи проекти“. От Зелено движение, чийто член на Изпълнителния съвет е Сандов, се надяват на президентско вето над част от законовите промени. 

По-голямата част от разговора бе посветена на предстоящите на 9-и юни предсрочни парламентарни и европейски избори, за които Зелено движение се регистрира преди ден. „Ние бяхме неглижирани в голямата коалиция ПП-ДБ“, обясни Сандов. По думите му дори е нарушавала предизборното си споразумение, като не е провеждала заседания на председателския съвет, в който влизат представителите на всичките партии. 

„На практика не бяхме информирани за срещи [с Делян Пеевски], преди да се случат. Резултатите научавахме впоследствие от новините. По-лошо дори – научавахме ги от изявленията на Делян Пеевски. А това за нас бе много твърда червена линия“, каза още Сандов.

И припомни, че той и неговите колеги са се противопоставяли на модела „ГЕРБ-ДПС“ години наред. „ГЕРБ се среща челно със зелените буквално от началото на своя първи мандат. Първите протести бяха срещу ГМО, шистовия газ, за опазване на Пирин, Странджа и т.н. Борисов много пъти се опита да ни приобщи и подчини и никога не успя. Защото имаме нещо много важно – принципи. Може да не сме представени в следващия парламент, но това, което няма да загубим, е името си“, добави Сандов.

Цялото интервю чуйте тук!